Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus

Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus – Tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2020–2025: Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus

Tekijä: Avoimen tieteen koordinaatio, Tieteellisten seurain valtuuskunta

Julkaisija: Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta ja Tieteellisten seurain valtuuskunta, Helsinki, 2019 

Julkaisusarja: Vastuullisen tieteen julkaisusarja 1: 2019

Copyright: CC-BY

DOIhttps://doi.org/10.23847/isbn.9789525995206

Lataa tästä Suomalaisen tutkimusyhteisön tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus (PDF): 

Suomalaisen tutkimusyhteisön tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjauksessa määritellään periaatteet, tavoitteet ja toimenpiteet, joihin sitoutumalla ja joita edistämällä tiedeyhteisö Suomessa voi saavuttaa sen päämäärän, että kaikki uudet tieteelliset julkaisut tulevat välittömästi avoimiksi julkaisuhetkellä. Linjauksessa määritellään periaatteita, tavoitteita (aikatauluineen) ja toimenpiteitä asetetun päämäärän saavuttamiseksi.

Aikataulu

Avoimen tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä (ent. strategiaryhmä) käsitteli 15.3. kokouksessaan julkaisemisen linjauksen kommentteja ja toimenpideohjelman sisältöluonnosta. Strategisia tavoitteita ja periaatteita päivitettiin helmikuussa 2019 saatujen kommenttien ja palautteen perusteella. Ensimmäisen kommentointikierroksen jälkeen muokattu luonnos avattiin uudelleen kommentoinnille ja toinen kommentointikierros päättyi 7.6.2019.

Ohjausryhmä käsitteli luonnoksen saamia kommentteja kokouksessaan 17.6.:

Kokouksessa vahvistettiin linjauksen valmistumisen aikataulu. Linjauksen tutkimusartikkeleja koskeva osa ja sen kieliversiot julkaistiin Avoimen tieteen syyspäivillä 25.11.2019.