Vaikuttavuussäätiö rahoittaa tutkimuksen ja elinkeinoelämän välisiä tutkimushankkeita, jotka avaavat tiedettä niin tutkijoiden, yritysten kuin julkiseen käyttöön.
Avoimesti julkaistavien tieteellisten artikkelien kirjoittajamaksut ovat houkutelleet myös huijarit liikkeelle. Tutkimuksen vastuullinen arviointi ja maksuton avoin julkaiseminen poistaisivat kannusteita epärehelliseen toimintaan.
Webinaarin tavoitteena on auttaa ymmärtämään, minkälaisesta prosessista datan avaamisessa on kyse, ja mahdollisesti madaltaa kynnystä datan avaamiseen.
Kansalaistiede on ekologiassa peruskauraa, avoin tiede tutkimusaiheena sen sijaan vielä outolintu. Elina Koivisto (TSV) kirjoitti Oikos-Finland 2025 -konferenssin kuulumisista.
Turvallisuus on päivän sana ja organisaatiot joutuvat määrittelemään, miten jatkaa kansainvälistä toimintaansa vastuullisesti. Niin avointa kuin mahdollista, niin suljettua kuin välttämätöntä pätee kuitenkin edelleen.
Palvelukatalogi auttaa käyttäjiä löytämään tarvitsemansa tutkimuspalvelut organisaatiossaan. Yhteinen tietomalli helpottaa palvelutietojen integroimista.
Voiko Creative Commons -lisenssillä ilmoittaa, että sisältöä saa käyttää generatiivisen tekoälyn koulutukseen? Haastattelimme aiheesta Sitran johtavaa asiantuntijaa Tarmo Toikkasta.
Kansainvälinen kehitys avoimen tieteen seurannassa on vilkasta. EOSCin ja UNESCOn seurannat ovat meneillään, ja uusi OSMI-aloite kehittää seurannan yleisiä periaatteita globaalisti.