Avoimen tieteen koordinaatio

Viimeksi päivitetty 19.1.2024

Avoin tiede ja tutkimus suomalaisessa tutkimusyhteisössä vaatii koordinaatiota. Koordinaation tavoitteena on edistää tutkimusyhteisön sisällä keskustelua avoimen tieteen ja tutkimuksen tavoitteista ja keinoista.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatio edistää avoimen tieteen ja tutkimuksen toteutumista sekä keskustelua sen mahdollisuuksista, haasteista sekä niiden ratkaisuista Suomessa. Koordinaatio perustuu työryhmien, asiantuntijaryhmien ja ohjausryhmän yhteistyöhön.

Kokonaisuuden hallinnasta huolehtii Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) sihteeristö, joka toimii Tieteellisten seurain valtuuskunnassa (TSV) Opetus- ja kulttuuriministeriön (OKM) rahoituksella.

AVOTT-sihteeristö tukee koordinaation työtä ja tuottaa avoimen tieteen asiantuntijatyöhön liittyviä tapahtumia. Sihteeristö tekee monikanavaista viestintää ja vastaa avointiede.fi -uutissivuston ja avoimen tieteen uutiskirjeen tuottamisesta. Sihteeristö toteuttaa avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannan ja ylläpitää kansainvälisiä avoimen tieteen asiantuntijatoimijoiden suhteita.

Kaavio esittää Avoimen tieteen koordinaation rakennetta. Kaavio on avattu alla olevassa tekstissä.

Koordinaation keskiössä on Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä, joka koostuu suomalaisen tutkimusyhteisön organisaatioiden nimeämistä jäsenistä. Ohjausryhmä kokoontuu noin joka toinen kuukausi. Ryhmän tavoitteena on linjata kansallisesti avoimen tieteen suunnasta.

Ohjausryhmä toimii yhteistyössä asiantuntijaryhmien kanssa. Asiantuntijaryhmät tapaavat vuosittain järjestetyissä avoimen tieteen ja tutkimuksen tapahtumissa. Näissä tapaamisissa päätetään yhteisesti avoimen tieteen ja tutkimuksen keskeisimmistä koordinaatio- ja yhteistyötarpeista. Asiantuntijaryhmien asettamat työryhmät toimivat määräaikaisina ja tietyn määritellyn tehtävän edistämiseksi.

Asiantuntijaryhmissä toimii avoin kutsumenettely eli jäsenyys perustuu jokaisen omaan asiantuntijuuteen ilman erityistä organisaation edustusta.

Avointa tiedettä ei edistetä tyhjiössä, vaan työ tapahtuu yhteistyössä kansallisten ja kansainvälisten verkostojen kanssa. Koordinaatio perustuu vahvasti koko tutkimusyhteisön yhteistyölle. Mukana koordinaatiossa ovat yliopistot, ammattikorkeakoulut, tutkimuslaitokset, rahoittajat, kirjastot sekä arkistot.

Lisätietoja koordinaatiosta saat kehittämispäällikkö Henriikka Mustajoelta: avointiede(@)tsv.fi