Näillä sivuilla julkaistaan Avoimen tieteen koordinaatiossa syntyvät linjaukset sekä muut merkittävät kotimaiset linjaukset.
Suomalaisen tutkimusyhteisön kansalliset avoimen tutkimuksen linjaukset
Tutkimusyhteisön kansalliset linjaukset linjaavat yksityiskohtaisesti Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa määriteltyjen päämäärien saavuttamiseen tarvittavat strategiset periaatteet, tavoitteet ja toimintasuunnitelmat. Linjauksia on laadittu neljälle avoimuuden osa-alueelle: toimintakulttuurin avoimuus, tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus, tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoin saatavuus sekä oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus.
Toimintakulttuurin avoimuuden linjaus
Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuuden linjaus
Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden linjaus
- Tutkimusjulkaisujen avoin saatavuus – Tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2020–2025: Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjaus (2019)
- Oppimisen ja oppimateriaalien sekä tutkimusjulkaisujen avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025: Opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaus (2024)
- Valmisteilla osalinjaus kokooma- ja yksittäisteosten avoimesta saatavuudesta (valmistuu 2025) sekä ammattijulkaisujen avoimesta saatavuudesta (työ jatkuu 2025)
Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjaus
- Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025. Osalinjaukset 1 (Oppimateriaalien avoin saatavuus) ja 2 (Avoimet oppimis- ja opetuskäytännöt)
- Oppimisen ja oppimateriaalien sekä tutkimusjulkaisujen avoimuus. Korkeakoulu- ja tutkimusyhteisön kansallinen linjaus ja toimenpideohjelma 2021–2025: Opinnäytetöiden avoimuuden osalinjaus (2024)
Muita käytäntöjä
Myös Suomen Akatemia kehottaa avoimeen tieteelliseen julkaisemiseen ja suosittelee tutkimusaineistojen avaamista. Tutkimusrahoittajat ovat yleensä valmiita hyväksymään avoimeen julkaisemiseen liittyviä kustannuksia, kuten siihen kuluvaa työaikaa tai julkaisumaksuja, kunhan ne on huomioitu jo suunnitteluvaiheessa. Myös eräät yliopistot voivat kattaa open access -julkaisumaksuja.