Mitä sinä haluaisit sanoa avoimesta tieteestä? Kerro meille!

11.8.2021
Kirjekuori, tyhjä kortti ja viljantähkiä pöydällä.

Onko mielessäsi joku avoimeen tieteeseen liittyvä aihe, josta haluaisit tulla puhumaan Avoimen tieteen Ajankohtaista -osion juttuun tai vaikkapa podcast-jaksoon? Kerro meille!

Julkaisemme Avoimen tieteen sivuilla  Ajankohtaista-osiossa kirjoituksia erilaisista tieteen avoimuuden uusista tuulista, mahdollisuuksista ja haasteista. Lisäksi julkaisemme Avoimesti tieteestä! -podcasteja. Etsimme jatkuvasti uusia juttuaiheita ja uusia asiantuntijaääniä.

Näkyvyyttä erilaisille toimijoille

Haluamme nostaa jutuissa esille paitsi avoimen tieteen kehitystä meillä ja maailmalla, myös muun muassa yksittäisten tutkijoiden, organisaatioiden ja tieteellisten seurojen ajatuksia ja kokemuksia avoimesta tieteestä.

Muiden kokemuksista ja mahdollista ratkaisukeinoista on hyötyä paitsi muille samojen kysymysten parissa työskenteleville, myös meille täällä Avoimen tieteen koordinaatiossa. Erilaisten toimijoiden ja erilaisten tilanteiden ymmärtäminen auttaa meitä ottamaan paremmin huomioon kaikkien näkökulmat toimintamme kehitystä suunniteltaessa.

Yhteiskehittäminen ja toiminnan avoimuus ovat toimintamme johtotähtiä. Avoimen tieteen koordinaatio on rakennettu yhteiskehittämisen pohjalta: kaikki ovat tervetulleita mukaan. Siksi haluammekin kuulla mahdollisimman monenlaisia ääniä.

Kaikki mielenkiintoinen ei aina jää haaviin

Usein haastattelemme juttuja varten sopivaa asiantuntijaa tai asiantuntijoita, jotka löytyvät omia verkostojamme käyttäen, esimerkiksi monipuolisten ja aktiivisten asiantuntijaryhmiemme kautta. Aiheet puolestaan valikoituvat esimerkiksi sen mukaan, mitä juuri sillä hetkellä on avoimen tieteen kentällä meneillään tai mitä koordinaation tiimin mielessä sattuu pyörimään. Ajankohtaisia aiheita voi nousta esille vaikkapa seminaareissa, työryhmien kokouskeskusteluissa tai somea ja uutisvirtaa selatessa.

Monia mielenkiintoisia aiheita jää varmasti myös käsittelemättä ja monia hyviä asiantuntijoita haastattelematta, vain koska emme ole tulleet aihetta ajatelleeksi tai osanneet juuri kyseistä asiantuntijaa kysyä.

Tule mukaan avaamaan tiedettä yhdessä!

Olisiko sinulla mielessä jokin avoimeen tieteeseen liittyvä aihe, josta haluaisit tulla kertomaan joko Avoimen tieteen Ajankohtaista -osioon tai vaikkapa podcast-jaksoon? Onko omassa tutkimuksessasi tai seurasi toiminnassa avoimeen tieteeseen liittyviä kysymyksiä, joista haluaisit muidenkin tietävän, tai haluaisitko jakaa omia hyviä avoimen tieteen käytäntöjäsi?

Aiheidean ei tarvitse olla valmis, eikä aiheesta tarvitse tietää kaikkea voidakseen olla sen asiantuntija. Myöskään valmiita vastauksia hankaliin kysymyksiin ei tarvitse olla, niitä voidaan pohtia ääneen yhdessä! Avoimen tieteen sivuilla julkaistavien juttujen tulee olla linjassa Avoimen tieteen julistuksen kanssa, mutta myös kriittiset puheenvuorot julistuksen puitteissa ovat tervetulleita.

Ota yhteyttä avointiede(at)tsv.fi ja avataan tiede yhdessä!

Teksti: Elina Koivisto, Avoimen tieteen koordinaatio
Kuva: Kate Macate, Unsplash

Sinua saattaisi kiinnostaa myös