Avoimesti tieteestä! -podcast

24.2.2021
Avoimesti tieteestä!

Avoimen tieteen koordinaation tuottama podcast-sarja ”Avoimesti tieteestä!” alkaa Jaakko Asparan haastattelulla.

Avoimen tieteen kansallisia ja kansainvälisiä uutisia ja keskusteluja verkosta seuratessa saattaa helposti unohtua, että avointa tiedettä edistävät monet yksilöt niin ruohonjuuritason tutkimuksessa ja opetuksessa kuin hallinnon ja päätöksenteon kentillä. Avoimen tieteen koordinaatio haluaa antaa näille yksilöille äänen ja aloittaa siksi uuden podcastin “Avoimesti tieteestä!”. Podcastissa ajatuksena on tarjota avoimen tieteen edistäjille mahdollisuus sanoa, miksi he pitävät tieteen avoimuutta tärkeänä ja mihin he haluaisivat avoimen tieteen etenevän.

Podcastin ensimmäinen jakso on julkaistu 24.2. Kevään podcast-jaksoissa haastateltavat kertovat, mikä heitä insipiroi avoimessa tieteessä. Podcast-sarjan jaksot ilmestyvät viikon välein tiistaisin.

Ensimmäisessä Avoimesti tieteestä! -podcast jaksossa Henriikka Mustajoen kanssa tieteen avoimuuden eteen tehdystä linjaustyöstä keskustelemassa on ensimmäisen Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen ohjausryhmän (2019–2020) puheenjohtaja Jaakko Aspara. Tällä hetkellä Aspara toimii Ranskassa NEOMA-kauppakorkeakoulun tohtoriohjelman dekaanina ja professorina.

Podcast-jaksossa pohditaan kuinka Suomessa on hyvät lähtökohdat avoimen tieteen edistämiselle eri tasojen keskinäisessä yhteistyössä. Kansallisen tason julistus ja linjaukset peräänkuuluttavat sitoutumista yhteisiin strategisiin tavoitteisiin, mutta linjaukset eivät sulaudu osaksi arjen käytäntöjä vain toivomalla. Tarvitaan myös laaja-alaista organisaatio- ja toimintakulttuurin muutosta ja seurantaa.

Kevään podcasteissa kuullaan:

24.2. Jaakko Aspara (Neoma Business School, kansallisen avoimen tieteen ohjausryhmän puheenjohtaja 2019-2020)

2.3. Jari Laru (OY, kansallinen avoimen tieteen palkinto 2020)

9.3. Anna Lindfors (CSC, oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajiston jäsen)

16.3. Tarmo Toikkanen (Open Knowledge Finland, Creative Commons Suomi, oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmän puheenjohtajiston jäsen)

23.3. Mari Riipinen (TY, toimintakulttuurin avoimuuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja)

30.3. Timo Vilen (Kansalliskirjasto, tutkimusjulkaisujen avoimuuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja)

6.4. Susanna Nykyri (TAU, tutkimusaineistojen avoimuuden asiantuntijaryhmän puheenjohtaja)