Vastaa vuoden 2024 kansalaistieteen kyselyyn

23.5.2024
Teksti: Kansalaistieteen kysely 2024.

Kansalaistiede mahdollistaa kenen tahansa osallistumisen tieteen tekemiseen. Vastaa kyselyyn kansalaistieteestä ja voita lahjakortti!

Kiinnostaako kansalaistiede? Vastaa kyselyyn

Oletko osallistunut lintujen kevätmuuton seurantaan tai ohjattuun muistitiedon keräämiseen? Tarjoaako organisaatiosi kansalaistieteen tukea? Oletko kenties ollut tutkijana toteuttamassa kansalaistiedehanketta? Olisitko kiinnostunut tekemään jotain näistä?  

Kansalaistiede on tieteellistä tutkimusta, jossa kansalaiset osallistuvat aktiivisesti esimerkiksi aineistojen keräämiseen, tulkintaan sekä tietoon perustuvaan päätöksentekoon. Kansalaistieteestä voidaan käyttää myös muita nimityksiä, kuten osallistuva tiede, kanssatutkimus, joukkoistettu tiede tai kansalaishavainnointi.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation kansalaistieteen kysely toteutetaan vuonna 2024 toisen kerran. Vuoden 2021 kyselyn avulla kerättiin tietoa kansalaistieteen nykytilasta Suomessa kansallisen suosituksen laatimiseksi. Nyt tarkoituksena on päivittää tuloksia sekä selvittää suosituksen vaikuttavuutta.

Kysely tuottaa tietoa kansalaistieteen tekemisestä

Vastaamalla olet mukana tuottamassa arvokasta tietoa tieteen ja yhteiskunnan vuorovaikutuksen edistämisestä ja vaihtoehtoisista tiedon tuottamisen tavoista.

Kysely on suunnattu tutkijoille, opiskelijoille, tutkimusorganisaatioiden henkilöstölle, tutkimusrahoittajille sekä tietysti sekä nykyisille, että tuleville kansalaistieteilijöille! Täyttäminen vie alle viisi minuuttia, eikä vaadi sisällöllistä ennakkotietoa. Vastaukset käsitellään anonyymisti.

Kyselyyn tulee vastata torstai-iltapäivään mennessä 20.6.2024. Osallistujien kesken arvotaan yksi 50 euron arvoinen lahjakortti Tiedekirja.fi -kirjakauppaan. Lahjakortin arvontaan osallistuminen on vapaaehtoista. 

Kyselyn toteutuksesta vastaa Kansalaistieteen tuki ja -palvelut -työryhmä. Työryhmä on osa avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallista koordinaatiota ja toimintakulttuurin avoimuuden asiantuntijaryhmää.

Lue lisää kansalaistieteestä: 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös