Kypsyystasoselvityksen 2019 tulokset julkaistu

10.1.2020
Kuvituskuva.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on julkaissut toimintakulttuurin avoimuuden kypsyystasoselvityksen 2019 raportin.

Kypsyystasoselvitys on tärkeä otos suomalaisen tutkimusyhteisön avoimuudesta. Selvityksestä huomataan, että suomalainen tutkimusyhteisön strateginen toiminta ja organisaatioiden linjaukset on viritetty huippukuntoon. 

Kypsyystasoselvitys puretuu tutkimusyhteisön avoimuuden rakenteelliseen kehitykseen. Kypsyystasoa on selvitetty vuodesta 2015. Tänä aikana on tapahtunut selkeää kehitystä avoimuuden edistämisessä. Nyt valtaosa korkeakouluista ja tutkimusyhteisön organisaatioista huomioi avoimuuden laajasti läpi koko tutkimusprosessin. Tutkimusyhteisö on siis saavuttanut avoimuuden saralla jo paljon!

Nyt onkin aika ottaa seuraava askel. Vahvan strategisen pohjan päälle voidaan ryhtyä rakentamaan uudenlaisia ja avoimia tapoja tehdä tiedettä ja tutkimusta sekä edistää avointa oppimista. Tavoitteena on, että avoimuus on tutkimusyhteisössä perusoletus. 

Muutos vaatii toimia, joissa uudistetaan koko tutkimusyhteisön toimintakulttuuria. Nyt pohditaankin aktiivisesti, miten avoimuutta voidaan jatkossa edistää kehittämällä kansallisia ja paikallisia linjauksia, arviointia, tukipalveluita, rahoitusratkaisuja sekä teknologiaa. Tähän vaaditaan koko tutkimusyhteisön yhteistyötä. 

Julkaistu: 10.1.2020

Sinua saattaisi kiinnostaa myös