Monikielinen tiedeviestintä ja avoin tiede kytkeytyvät toisiinsa vaikuttavuuden, läpinäkyvyyden sekä tasa-arvon näkökulmista. Lue kooste vuoden 2024 talvipäivien ohjelmasta.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivien 2024 teemana on monikielinen tiedeviestintä ja avoin tiede. Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Åbo Akademin sekä Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloitteen kanssa Turussa 3.–4.12.2024.
Mitä monikielisyys tarkoittaa tiedeviestinnän ja avoimen tieteen näkökulmasta? Monikielisen tiedeviestinnän Helsinki-aloite kannustaa tutkimustiedon välittämiseen tiedeyhteisöä laajemmalle yleisölle, monikielisen julkaisutoiminnan mahdollistavien kansallisten julkaisukanavien tukemista sekä monikielisyyden edistämistä tutkimuksen arviointi- ja rahoitusjärjestelmissä.
Monikielinen viestintä on saanut viime vuosina yhä keskeisemmän roolin tiedepoliittisena tavoitteena. Esimerkiksi UNESCO ja Euroopan unionin kilpailukykyneuvosto ovat nostaneet monikielisyyden suositukseksi avoimesta tieteestä.
Suomessa kysymys on ensisijaisesti muiden, kuten kotimaisten kielten käyttämisestä tieteen valtakielten rinnalla julkaisutoiminnassa ja muun tieteellisen toiminnan osa-alueilla. Talvipäivillä ohjelmaa onkin tiedossa suomeksi, ruotsiksi sekä englanniksi. Saatamme kuulla myös ripauksen saamea. Tapahtumassa käytetään apuna erilaisia tulkkaus- sekä käännöspalveluita.
Monikielisyyden monipuoliset kentät
Tapahtuman ohjelmassa kuullaan ja pohditaan, kuinka kielirajoja ylitetään tutkimuksessa, kansainvälisessä johtamisessa sekä esimerkiksi tiedettä popularisoidessa. Kuinka monikielisyys muuttaa muotoaan kun sitä tarkastellaan yksittäisen tutkijan, koko yliopiston, tutkimuksen rahoittajan tai tieteellisen julkaisemisen näkökulmista?
Saamme myös pohjoismaisen vertailukohdan Norjasta, kun Vidar Røeggen (Universities Norway) saapuu kertomaan, kuinka monikielisyyden periaatteita on pidetty yllä akateemisten urapolkujen arviointiin kehitetyn norjalaisen NOR-CAM työkalun kehityksessä.
Keskiviikkoiltapäivän paneelikeskustelussa eri alojen tutkijat keskustelevat omista kokemuksistaan julkaisukielen valitsemisesta sekä viestimisestä eri kielillä. Englannin keskeistä roolia ei käy kiistäminen, mutta kun tutkimuksesta on tarkoitus viestiä laajemmin tai osallistaa mukaan muita yhteiskunnallisia yleisöjä, ei kysymys kielestä olekaan enää kovin yksinkertainen. Kuinka tämä tulisi huomioida urien ja ja meritoitumisen osalta?
Ilmoittaudu mukaan
Talvipäivien kantavana teemana on se, miten monikielisyys tekee tutkimuksesta ja tieteestä avoimemmin saavutettavaa. Monikielisyys edistää tutkimuksen leviämistä ja vaikuttavuutta sekä tiedeyhteisössä että yhteiskunnassa. Lisäksi se edistää avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti tutkimuksen läpinäkyvyyttä, erilaisia rajoja ylittävän yhteistyön muotoja sekä inklusiivisuutta ja tasa-arvoa.
Avoimen tieteen asiantuntijaryhmät kokoontuvat tapahtumassa. Lisäksi tapahtuman päättyessä jaetaan avoimen tieteen kansalliset palkinnot ja julkistetaan vuoden 2025 kesäpäivien järjestäjät. Osallistuminen on mahdollista sekä paikan päällä, että verkossa. Lue lisää tapahtumasta alla olevista linkeistä. Vi ses i Åbo!
Kuva: TSV.