Mitä seuraavaksi, kotimaiset tieteelliset kausijulkaisut?

30.8.2021
kuvituskuva kulhollinen viinimarjoja

Ratkaisumallien kommentit ovat nyt kaikkien luettavana ja työryhmä jatkaa työtään. 

Suomalainen tutkimusyhteisö on kiinnostunut kotimaisten tieteellisten kausijulkaisujen tulevaisuudesta. Touko-kesäkuussa kommenttikierroksella saatiin 51 huolellisesti harkittua vastausta. Kiitos kaikille! Kommentit ovat nyt avoimesti luettavissa: https://docs.google.com/spreadsheets/d/1kijGdY5Ec_6EJqPyMmLu0xI3aq3dRODgaPzLH4yFwpA/edit?usp=sharing 

Kotimaisten tieteellisten kausijulkaisujen avoimuuden lisäämiseksi tehdään työtä. Tutkitun tiedon avoin saatavuus on avoimen tieteen keskeisiä tavoitteita, ja kotimaiset tieteelliset kausijulkaisut ovat tärkeä tietolähde yhteiskunnan toiminnalle. Samalla avoimuuteen siirtyminen on haastavaa julkaisujen toimintaedellytysten näkökulmasta. Tieteellisten julkaisujen tekeminen vaatii työvoimaa ja osaamista. Vaikka iso osa työstä tehdään talkoovoimin ja muun työn ohella, eivät kotimaiset tieteelliset kausijulkaisut synny ilman toimituksellista työtä, johon liittyy välttämättömiä ja merkittäviäkin kustannuksia.

Ratkaisua tähän haasteeseen on etsitty pitkään. Nyt kommenttikierroksella olleet ratkaisuehdotukset olivat viimeisin askel kohti ratkaisun löytymistä. Työryhmä sekä Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä tarkastelivat kommentoinnin tuloksia 23.8. 

Kommenttien perusteella yksikään esitetyistä vaihtoehdoista ei ole ongelmaton, eikä kaikkien tutkimusyhteisön jäsenten mielestä edes paras tai sopiva. Onkin epätodennäköistä, että tähän kysymykseen löytyy yhtä ratkaisua. Työryhmän työ eteneekin nyt erilaisten osaratkaisujen tarkentamisella.

Yksi esille noussut osaratkaisu on rinnakkaistallennusvaihtoehdon selkeyttäminen. Tänä syksynä etenee myös tekijänoikeuslainsäädännön muutos. Tämä vaikuttaa myös rinnakkaistallennusoikeuksiin. Tästä syystä rinnakkaistallennusmalliin liittyviä avoimen tieteen suosituksia on päätetty työstää edistyvän lainsäädännöllisen kehyksen kanssa. Kun tekijänoikeuskysymykset ovat selkiytyneet lakiuudistuksen myötä, voidaan ohjausryhmälle antaa harkittu ehdotus kotimaisten tieteellisten kausijulkaisujen rinnakkaistallentamisesta. Tämä tapahtuu todennäköisesti alkuvuodesta 2022. 

Rinnakkaistallennus saattaa riittää avoimuuden peruskysymyksen ratkaisemiseksi, mutta se ei vielä huolehdi siitä, että meillä on jatkossakin elinvoimaista kotimaista tieteellistä kausijulkaisemista. Työryhmä jatkaakin puheenjohtaja Ossi Naukkarisen johdolla myös erilaisten mallien kehittämistä tukemaan tiedejulkaisemisen vakaata ja toimivaa tulevaisuutta Suomessa.    


Teksti ja kuva: Henriikka Mustajoki, työryhmän sihteeri, TSV

 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös