Avoimen tieteen linjauskokonaisuus päivittyy

26.2.2024
Kuva avoimen tieteen tapahtuman yleisöstä. Etualalla kaksi henkilöä katsoo lavaa kohti selät kameraan päin.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauskokonaisuutta aletaan päivittämään. Ensimmäisenä vuorossa on Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauskokonaisuuden on määritelty olevan voimassa vuoteen 2025 asti. On siis aika päivittää linjauskokonaisuus uudelle viisivuotiskaudelle.

Työ tehdään osissa

Koska linjauskokonaisuuden eri osat ovat valmistuneet vaiheittain, joissain osissa on enemmän päivitettävää kuin toisissa. Siksi eri-ikäisiä linjauskokonaisuuden osia on syytä päivittää eri tavoin. Esimerkiksi vasta tänä vuonna tai myöhemmin julkistettavat osalinjaukset ovat niin tuoreita, ettei niiden päivitys ole vielä ajankohtaista. Näin tuore on esimerkiksi seuraavilla kesäpäivillä julkistettava Opinnäytetöiden avoimen saatavuuden osalinjaus.

Vanhempien osalinjausten kohdalla vedenjakajana toimii vuosi 2021. Tämän vuoden jälkeen julkaistujen osalinjausten osalta tehdään lähinnä muodollisia päivityksiä, kuten vuosilukujen tarkistamista ja mahdollisia kokonaisuuden yhdenmukaistamisesta nousevia korjauksia. Tähän joukkoon kuuluu esimerkiksi viime vuonna julkaistu Tutkimusmenetelmien avoimen saatavuuden osalinjaus. Koska muutokset ovat pieniä, näitä osia linjauskokonaisuudesta ei tuoda julkiselle lausuntokierrokselle.

Tarkemman päivityksen askelmerkit

Tarkemman päivityksen vaativat siis ennen vuotta 2022 luodut osat linjauskokonaisuudesta. Nämä osat ovat Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus, Lehti- ja konferenssiartikkelien avoimen saatavuuden osalinjaus, Tutkimusdatan avoimen saatavuuden osalinjaus sekä Oppimateriaalien avoimen saatavuuden osalinjaus.

Julistuksen ja kolmen osalinjauksen päivitysprosessi tarkentuu vielä kevään aikana. Joka tapauksessa prosessiin sisältyy jokaisen dokumentin kohdalla työpajatyöskentelyä, jossa kartoitetaan kunkin dokumentin päivitystarpeita. Dokumenttien päivittämisestä järjestetään myös julkinen, kaikille avoin lausuntokierros, jossa varmistetaan, vastaavatko työpajoissa esiin tulleet päivitystarpeet laajemman tutkimusyhteisön ääntä.

Työpajojen ja lausuntokierrosten tulosten pohjalta Avoimen tieteen ja tutkimuksen asiantuntijaryhmät ja sihteeristö valmistelevat ehdotuksen julistuksen ja osalinjausten päivitetyistä versioista. Lopullisesti päivitetyt dokumentit hyväksyy Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjausryhmä.

Milloin kaikki tapahtuu?

Julistuksen päivittämisestä järjestettiin jo yksi, kokeiluluontoinen työpaja Avoimen tieteen talvipäivien 2023 yhteydessä. Koska työpaja toteutettiin lähitapahtumana, järjestetään julistuksen päivittämisestä myös etätyöpaja ma 15.4. Lausuntokierrokselle julistuksen päivitys tuodaan syksyllä 2024.

Tutkimusdatan osalinjauksen päivitystä käsitellään Avoimen tieteen kesäpäivillä 2024 järjestettävässä työpajassa, ja oppimateriaalien osalinjauksen päivitystä kesään tai alkusyksyyn sijoittuvassa työpajassa. Molempien osalinjausten päivittämisestä järjestetään lausuntokierros alkuvuodesta 2025. Lehti- ja konferenssiartikkelien osalinjauksen päivitystä alustava työpaja järjestetään syyspäivillä 2024, ja sen päivityksestä järjestetään lausuntokierroksen loppukeväästä 2025.

Myöhempien linjauskokonaisuuden osien kevyempi päivitys alkaa vaiheittain syksyn 2024 ja kevään 2025 aikana. Aivan viimeiseksi päivitetään vuosien 2025–2026 aikana Avoimen tieteen ja tutkimuksen seurantamalli.

Kuinka pysyä kartalla? 

Parhaiten perillä linjauskokonaisuuden päivittämisestä sekä koordinaation muista ajankohtaisuuksista ja tapahtumista pysyy seuraamalla avointiede.fi -sivustoa. Sivustolla julkaistut tekstit kootaan kuukausittain avoimen tieteen uutiskirjeeseen, jonka voi tilata alla olevan linkin takaa. 

Kuva: Anne Haapanen, TSV

Sinua saattaisi kiinnostaa myös