Avoin tiede ja tutkimus esillä Tutkimuspalvelupäivillä

24.8.2022
Maisemakuva Oulun keskustasta. Etualalla teatteri.

Avoimen tieteen edistämistä pohdittiin Oulussa 15.–17.8.2022 osana Tutkimuspalvelupäivien ohjelmaa. Myrskyisestä säästä huolimatta esiin nousivat osuvasti hyvien käytäntöjen jakaminen sekä yhteistyö

Avoimen tieteen ja tutkimuksen sihteeristön omassa työpajassa esiteltiin aamupäivällä tekeillä olevaa avoimen tieteen linjauksien toimeenpanovaiheen seurannan ja edistymisen avuksi kehiteltyä linjaustyökalua. Esittelyn jälkeen yleisö pääsi itse kokeilemaan tietokannan demoa ja kirjaamaan ylös palautetta sekä kehitysehdotuksia. Työkalussa nähtiin olevan potentiaalia avoimen tieteen toimeenpanovaiheen selkiyttämiseen sekä organisaatioiden omaan seurantaan. Kehitettävää löydettiin vielä esimerkiksi työkalun terminologiasta sekä sisällön yhtenäistämisestä. Sihteeristön iloksi työkalu sai runsaasti palautetta, jonka pohjalta sen kehitys jatkuu. Ensimmäinen versio sovelluksesta on tarkoitus julkaista tulevana syksynä.

Kansainvälisiä ja arktisia näkymiä 

Turun yliopiston Stories of Open Science Practices -hankkeen tekijät kertoivat keränneensä helmi–maaliskuussa 2022 yhteen kyselyaineiston parhaista avoimen tieteen käytännöistä. Hankkeessa on pyritty hyödyntämään eurooppalaista verkostoyhteistyötä sekä muodostamaan kansallisen kehittämisen ulkopuolisia näkökulmia. Tavoitteena on tunnistaa ajankohtaisia avoimen tieteen käytäntöjä sekä aukkoja, muodostaa näin ymmärrystä ja luoda mahdollisuuksia valtavirtaistaa avointa tiedettä. Myös kyselyn tuloksia on ilmeisesti tarkoitus raportoida syksyn aikana.

Oulun yliopiston tutkimushankkeessa kartoitetaan eri yliopistojen meneillään olevia kansalaistiedealoitteita ja pohditaan kansalaistiedettä ja tiedon tuottamista arktisessa kontekstissa. Projektiesittelyn alustuksena käytettiin Avoimen tieteen koordinaation laatimaa Kansalaistieteen suositusta. Suosituksesta ollaan syksyn aikana julkaisemassa käännökset ruotsiksi ja englanniksi. Lisäksi tulossa on suositusta tukeva erillinen tutkijoille suunnattu kansalaistieteen opas.

Yhteistyössä on voimaa 

Yleisemmin avointa tiedettä pohdittiin osana esitelmiä ja työpajoja vastuullisesta tieteestä ja arvioinnista. Esityksissä sekä niiden keskusteluissa korostuivat tutut teemat. Suomi on avoimen tieteen edelläkävijä, mutta esimerkiksi juridiikan sekä teknisten ratkaisujen jalkauttamisen suhteen tuelle on tarvetta. Sekä AVOTT-sihteeristön että Turun yliopiston hankkeen esityksissä yhteiseksi ratkaisuksi nousi hyvien käytäntöjen jakaminen ja niistä oppiminen. Kansalaistieteen kantavana voimana taas on inklusiivisen yhteistyön mahdollistaminen. Yhteinen työ avoimen tieteen edistämiseksi jatkuu.

Teksti: Jonni Karlsson (AVOTT)

Kuva: Nan Wisanmongkol Unsplash

Sinua saattaisi kiinnostaa myös