Tutkimusdatan avoimen saatavuuden osalinjauksen kommentit avattu

6.11.2020
Ruskea puulokerikko

Tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimen saatavuuden linjauksen ensimmäinen osa oli tiedeyhteisön kommentoitavana alkusyksystä, ja kommentit ovat nyt avoimesti luettavissa.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjausryhmä pohti kommentteja kokouksessaan 29.10.2020 ja kannusti linjausta luonnostellutta työryhmää jatkamaan aloittamallaan tiellä. Ohjausryhmä totesi myös, että luonnosta ei aseteta uudelleen kommentoitavaksi. Työryhmä jatkaa siis linjauksen työstämistä kommenttien perusteella, ja linjausta käsitellään myös tutkimusaineistojen avoimuuden asiantuntijaryhmässä Avoimen tieteen syyspäivillä 7.–8.12.2020. 

Tiedeyhteisö kommentoi linjausluonnosta monesta eri näkökulmasta. Kysymyksiä herätti muun muassa avoimen tieteen linjausrakenne: Mikä ero on linjauksella ja osalinjauksella ja miten nämä suhteutuvat julistukseen? Vastauksia löytyy Oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjausta esittävän juttusarjan ensimmäisessä osassa. Muita tutkimusdatan avoimen saatavuuden linjausta koskevia kysymyksiä ja kommentteja tarkastellaan vastaavassa juttusarjassa keväällä 2021.

Kuva: Unsplash/Jan Antonin Kolar

Sinua saattaisi kiinnostaa myös