Oppimateriaalit avoimeksi

7.3.2019
Kuvituskuva

Hyvää kansainvälistä avoimen oppimisen viikkoa! Oletko jo tutustunut uuteen avointen oppimateriaalien edistäminen -sivustoon?

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus ovat kehittämässä avointen oppimateriaalien palvelua. Avointen oppimateriaalien edistäminen -palvelun (AOE) suunnittelu alkoi jo viime vuoden puolella ja sitä koordinoi CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

Tarkoituksena on kehittää kaikille koulutusasteille suunnattu kansallinen palvelu, joka edistäisi avointen oppimateriaalien käyttöä. Maaliskuun alussa julkistettiin palvelun suunnittelun verkkosivut.

Mitkä ihmeen avoimet oppimateriaalit?

Avoimien oppimateriaalien määritteleminen ei ole ihan niin selkeätä kuin luulisi. Periaatteessa kaikenlaista materiaalia voi käyttää opettamisen havainnollistamisessa - esimerkiksi artikkeli ilmastonmuutoksen vaikutuksesta Suomen eläimiin voisi olla hyvin mielenkiintoista luettavaa biologian kurssilla. Käytännössä avoimilla oppimateriaaleilla ymmärretään kuitenkin vain opetustarkoitukseen suunniteltuja avoimia materiaaleja.

Myös oppimateriaalien avoimuuden määrittelyssä on omia haasteitaan. Vaaditaanko avoimilta oppimateriaaleilta esimerkiksi vain mahdollisuutta maksuttomaan käyttöön vai myös mahdollisuutta muokata materiaaleja?

Yleisesti käytetyimpiä avoimien oppimateriaalien määritelmiä lienevät Unescon Pariisin 2012 julistus ja Hewlett Foundationin määritelmä. Näiden mukaan avoimet oppimateriaalit ovat eri muotoisia digitaalisia tai muita opetus-, oppi- ja tutkimusmateriaaleja, jotka on vapautettu public domainiin tai jotka on lisensoitu sellaisella avoimella lisenssillä, joka antaa olemattomin tai vähin rajoituksin muille oikeuden päästä materiaaleihin maksutta, oikeuden käyttää ja muokata materiaaleja sekä oikeuden jakaa ne uudelleen.

Miten avoimia oppimateriaaleja edistetään?

Ensimmäinen versio avoimien oppimateriaalien palvelusta julkaistaan tämän vuoden lopulla. Ensimmäisessä versiossa on mahdollisuus hakea keskitetysti avoimia oppimateriaaleja ja lisätä palveluun tietoja omista avoimista oppimateriaaleista. Ennen julkaisua palveluun kerrytetään tietoja oppimateriaaleista syksyllä alkavissa piloteissa.

Palvelua kehitetään myös kevään ja kesän aikana erilaisissa tilaisuuksissa ja monien yhteistyökumppaneiden kanssa. Esimerkiksi oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmä tekee läheistä yhteistyötä AOE:n kanssa yhteisissä työpajoissa, joista ensimmäinen järjestetään oppimisen avoimuuden virtuaalipäivän 12.3. yhteydessä.

Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmässä tehdään myös muuta avoimien oppimateriaalien edistämiseen liittyvää toimintaa. Yhtenä ryhmän tämän vuoden teemana on esimerkiksi kehittää korkeakoulujen käyttöön muistilista avoimien oppimateriaalien laatimiseen liittyvistä sopimuksellisista ja oikeudellisista seikoista. Työ on vielä aluillaan ja mukaan sopimusmallityöhön voi ilmoittautua asiantuntijaryhmän ilmoittautumislomakkeen kautta.

Teksti: Ilmari Jauhiainen

Sinua saattaisi kiinnostaa myös