Tutkimusaineistojen kuvailuohje on nyt saatavilla myös julkaisuna aiemman verkkosivun lisäksi. Ohje on tarkoitettu erityisesti tutkijoille avuksi tutkimusaineistojen kuvailutietojen tuottamiseen.
Tutkimusaineistojen kuvailuohje tarjoaa yleiskatsauksen aineistonkuvailun keskeisimpiin elementteihin. Enimmän osan kuvailutiedosta luo useimmiten aineiston tuottamiseen osallistunut tutkija. Ohjeen tarkoitus on tukea tätä työtä. Ohje auttaa tutkijaa orientoitumaan kuvailutyöhön ja avaa yleisellä tasolla siihen liittyviä prosesseja. Keskeisellä sijalla ovat kuvailevaan metadataan (descriptive metadata) liittyvät teemat.
Eri tieteenaloilla on omat vakiintuneet käytänteensä esimerkiksi viittaamisessa ja lähteiden merkitsemisessä. Aineiston löydettävyyden, saatavuuden, yhteentoimivuuden ja uudelleenkäytettävyyden kannalta on kuitenkin tärkeää, että tieteen- tai oppialasta riippumatta aineistonkuvailussa noudatetaan joitain yhteisesti sovittuja käytäntöjä. Oleelliset kaikkia tieteenaloja koskevat metatietoelementit esitellään tässä ohjeessa. Suurin osa elementeistä on johdettu metadatastandardeista (DCAT, Dublin Core).
Ohjeen on laatinut toiminut Tutkimusaineistojen kuvailuohje-työryhmä, joka toimi Tutkimusaineistojen avoimuuden asiantuntijaryhmän alla. Ohjeen sisältö on ollut käytettävissä kesäkuusta 2024 asti Finn-ARMAn verkkosivustolla.
Ohje eri muodoissa:
Pdf-tiedosto Zenodossa (linkki)
Verkkosivu eDuunissa (linkki)
Kuva: Michele Giordano, CC BY 4.0. Lähde https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saving_the_data.jpg