Kerro mielipiteesi tieteellisille seuroille suunnatusta avoimen tieteen tarkistuslistasta

7.10.2024
Kuvituskuva. Lähikuva pienistä vihreistä taimista, jotka kasvavat ruudukkomaisissa istutuskennoissa multapohjassa. Taimet ovat vasta alkaneet itää, ja niiden herkät lehdet osoittavat ylöspäin. Kuva symboloi uuden kasvun alkua ja luonnon heräämistä.

Avoin tiede tieteellisille seuroille -työryhmä on tuottanut tieteellisille seuroille suunnatun avoimen tieteen ohjeistuksen. Kommentoi luonnosta 8.11. mennessä.

Avoin tiede tieteellisille seuroille -työryhmä on työskennellyt keväästä 2023 alkaen. Työryhmä perustettiin Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation sihteeristön aloitteesta, tavoitteena tiivistää yhteistyötä tieteellisten seurojen kanssa.

Tavoite konkretisoitui tieteellisten seurojen kanssa yhteistyössä tuotetun seuroille suunnatun avoimen tieteen tarkistuslistan muodossa. Tarkistuslistan luonnos on kommentoitavana 7.10.-8.11. ja kommentteja toivotaan erityisesti tieteellisten seurojen jäseniltä. 

”On hienoa, että mukaan on saatu väkeä eri kokoisista seuroista. Osa on osallistunut myös sähköpostin välityksellä. Vielä toivomme kommentteja valmiiseen luonnokseen muilta seuroilta”, työryhmän sihteerinä toimiva Jonni Karlsson (TSV) kertoo.

Tarkistuslistan sisältö on jaettu neljään lukuun, jotka on edelleen jaettu alalukuihin sekä niitä täydentäviin ohjelaatikoihin. Alalukujen suhteen on lisäksi määritelty lähtötaso sekä tavoitetaso niitä seuroja varten, jotka ovat kiinnostuneita käyttämään tarkistuslistaa avointa tiedettä koskevan itsearvioinnin tai muun kehittämisen työkaluna.

Luonnos on 17 liuskaa pitkä, ja sitä kommentoidaan luku kerrallaan. Vastaukset voi tallentaa ja kyselyyn vastaamista voi jatkaa myöhemmin. Kaikkiin kysymyksiin ei tarvitse vastata. Kommentoida voi suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Otamme vastaan kommentteja kaikkiin tarkistuslistan osioihin, minkä lisäksi toivomme vastaajien pohtivan erityisesti seuraavia kysymyksiä. 

  • Onko tarkistuslistan sisältö ymmärrettävässä muodossa?
  • Onko olennaiset asiat mainittu tai jokin täysin ylimääräistä?
  • Kuinka tarkistuslistan käytettävyyttä voisi sinun näkökulmastasi lisätä?
  • Herättikö luonnos uusia näkökulmia? 
  • Onko vielä muita huomioita tai terveisiä työryhmälle? 

Lue lisää

Sinua saattaisi kiinnostaa myös