“Kaveri heitti vähän vitsillä, että pitäskö mun räpätä mun väitöskirja” – haastattelussa Idän Proffa Samuli Junttila

24.10.2023
Idän Proffa Samuli Junttila.

Yliopistotutkija Samuli Junttila mallintaa puiden kuolleisuutta ilmastonmuutokseen liittyen ja tekee tiedeviestintää rap-musiikkivideoiden avulla.

Samuli Junttila on Itä-Suomen yliopiston yliopistotutkija, joka tutkii metsien terveyttä kaukokartoituksen avulla. Pääasiallinen tutkimusaihe on puiden kuolleisuus ja siihen liittyvät prosessit. Junttila tunnetaan lisäksi tutkimustuloksistaan räppäävänä artisti Idän proffana. Nimi viittaa Itä-Suomen yliopiston sijaan Junttilan kotipaikkaan Itä-Helsinkiin.

Ajatus Idän proffasta lähti itämään Junttilan väitöskirjan viimeistelyvaiheessa. ”Bänditreeneissä kaveri heitti vähän vitsillä, että pitäskö mun räpätä mun väitöskirja”, Junttila kertoo. Varsinaista apurahaa kappaleen tuottamiseen ei tippunut, mutta Junttila onnistui innostamaan ohjaavia professoreita tukemaan projektia. ”Ideana oli se, että väitöskirjan aihe ei ollut semmoinen, mikä kiinnostaisi yhteiskuntaa ja mediaa, että mitä jos julkistukseen yhdistäisi musavideon ja saisi sitä kautta jonkinlaista huomiota myös tiedesisällölle.”

Jonkinlaista huomiota on muotoiluna vaatimaton. Harva tohtori esiintyy väitöksensä tiimoilta Huomenta-Suomessa ja MTV uutisissa. Idän Proffa - Keilaa puita feat. Linda Ilves on haastattelun kirjoituspäivään mennessä kerännyt Youtubessa kymmeniä tuhansia katselukertoja ja voittanut esimerkiksi 'Dance Your Ph.D.' -kilpailun Fysiikka-sarjan kaudella 2019/2020. Siinäpä vaikuttavuuskerrointa kerrakseen, joku voisi ajatella.

Kaukokartoituksen avulla selvitetään, tulevatko puut selviämään ilmaston lämpenemisestä 

Junttila sai hiljattain ERC-apurahan oman tutkimusryhmän perustamiseen liittyen datankeruuseen puukuolemista. Aihe on tärkeä ja kokonaiskuva ilmiöstä puutteellinen. ”On olemassa globaalia evidenssiä, että puiden kuolleisuus on lisääntynyt johtuen kuivuudesta ja kuumuudesta. Tähän liittyvät myös kaarnakuoriaiset ja muut puita heikentävät hyönteiset. Kuitenkaan tällä hetkellä ei edes kunnolla tiedetä, että missä puita kuolee”, Junttila kertoo.

Menetelmänä puiden kuolleisuuden tarkasteluun on kaukokartoitus. Tarkoituksena on muodostaa laaja tietokanta yksittäisistä kuolleista puista, jonka avulla lähteä tutkimaan syitä ja ympäristön raja-arvoja: missä vaiheessa on liian kuumaa ja kuivaa puille selvitä. ”Mallinnetaan puiden kuolleisuutta ja selvitetään tulevatko puut selviämään, kun ilmasto lämpenee”, Junttila kertoo.

"Laser-keilain ampuu laser-valoo,

takasin kohteesta se hajoo,

tuntee valon ja laskee kauan meni,

miljoona kertaa sekunnis sen teki"

Ennen tunnistuksesta on vastannut ihmissilmä. Tekoäly on kuitenkin mullistanut menetelmän käyttöpotentiaalin. ”Tekoäly mahdollistaa prosessien automatisoinnin eri tavalla kuin aikaisemmin. Voimme esimerkiksi hyödyntää ilmakuvia, joita löytyy 15 vuoden ajalta muutaman vuoden välein. Näitä pystytään analysoimaan ja tunnistamaan kuvista automaattisesti yksittäisiä kuolleita puita.” Se, että näinkin kiinnostava tutkimusaihe vaatii biitin ja musiikkivideon päästäkseen valtakunnallisiin uutisiin tuntuu masentavalta.

Idän Proffa Samuli Junttila musiikkivideon kuvauksissa työryhmän kanssa.

Ihminen ja kone -kappaleen kuvauksissa hyödynnettiin ultraviolettivärejä. Kuva: © Mete Ufacik.

Luova tiedeviestintä ei näy akateemisena meriittinä 

Yliopistolla suhtautuminen Idän proffaan on ollut positiivista. ”Kyllä siitä pidetään, että tällaista tiedeviestintää tehdään. Toki kilpailu tutkijanuralle on kovaa ja mitä ylemmäs portaita kiipeää, niin sitä haastavampaa on löytää aikaa luoville projekteille, jotka lisäävät näkyvyyttä, mutta eivät näy akateemisina meriitteinä”, Junttila alleviivaa.

"Aivovuotoa, muut maat kiittää,

ohutta leipää tutkijat niittää"

Demon ’Keilaa puita’ singlestä Junttila on tehnyt itse. Entinen bändikaveri, joka on ammatiltaan musiikkituottaja, tuotti kappaleen loppuun. Lisäksi musiikkivideon tekijätiedoissa Junttilalle on merkitty ohjaajan rooli. Kappale muodostui Junttilan mukaan luontevasti. ”Säkeistöstä se lähti liikkeelle ja sitten kertsi”, Junttila kertoo. 

Junttila korostaa, että musiikkitaustan lisäksi harrastuneisuudesta video- ja valokuvatuotantoon on ollut merkittävä apu. Lisäksi toimisto Rastilan kartanolla on mahdollistanut verkostoitumisen kulttuurin ammattilaisiin. ”On sitä kautta tutustunut pitkän linjan ammattilaisiin, jotka pystyivät auttamaan ammattimaisen tuotannon toteuttamisessa.”

Merkityksellisiä sisältöjä

Idän proffa on esiintynyt myös livenä muutamissa tiedetapahtumissa, joista mainittakoon Tutkitun tiedon teemavuoden päätöstapahtuma Heurekassa, jossa Junttila tutustui myös toiseen tiedealalta ponnistavaan musiikkiprojektiin: lauluyhtye Kärhämään. Lisäksi Junttila nostaa esiin matemaatikko Samuli Siltasen ”Samun tiedekanavan”. Fiittauspyyntöjä suomiräppäreiltä sen sijaan saataneen kuitenkin vielä odottaa.

Idän Proffa Samuli Junttila.

Keilaa puita feat. Linda Ilves videoineen voitti 'Dance Your Ph.D.' -kilpailun Fysiikka-sarjan kaudella 2019/2020. Kuva: © Henrik Edlund.

Junttilan mukaan jo julkaistujen kahden singlen ja yhden vain Youtubessa olevan englanninkielisen kappaleen lisäksi biisejä olisi enemmänkin. Vahvoissa avauksissa on kuitenkin haasteensa. Tason ei soisi laskevan millään tuotannon osa-alueella. ”Aihioita on, mutta ekassa biisissä tuotantoarvo on ollut niin korkea, ettei viitsi ihan mitä tahansa työntää eetteriin”, Junttila pohtii.

Osuvien edellytysten lisäksi keskeistä musiikkivideoiden tekemiselle tuntuu olevan kokemus siitä, että on sisällölle annettavaa. Junttila pitääkin arvossa mahdollisuuksia yhdistää omia kiinnostuksen kohteita mielenkiintoisiin projekteihin, joista innostua ja kehitellä virkistävää tekemistä. Tärkeää on Junttilan mukaan tehdä asioita intohimolla ja itsestään lähtöisin. ”Lopputulos on parempi kuin jos vaan yrittäisi tehdä asioita tiettyyn muottiin. Silloin asiat syntyvät luonnostaan ja luovuus pääsee kukoistamaan.”

Artikkelin pääkuva: © Henrik Edlund 

Kuvien oikeudet säilyvät kuvaajilla. 

Haastattelu ja teksti: Jonni Karlsson (TSV) 

 Tiede, taide & avoimuus -juttusarja pohtii avointa tiedettä taiteen ja visuaalisuuden näkökulmasta

Sinua saattaisi kiinnostaa myös