"En kompis frågade på skämt om jag inte borde rappa min avhandling" – intervju med Samuli Junttila, alias Idän Proffa

26.10.2023
Samuli Junttila, Idän Proffa

Universitetsforskaren Samuli Junttila forskar på sambandet mellan träddödlighet och klimatförändring, och han gör rapmusikvideor för att kommunicera sina resultat.

Samuli Junttila är universitetsforskare vid Östra Finlands universitet, där han undersöker skogars hälsa med hjälp av fjärranalys. Hans huvudsakliga forskningsområde är träddödlighet och relaterade processer. Junttila är också känd som artisten Idän Proffa (Österns professor) som rappar om sina forskningsresultat. Namnet syftar på Östra Finlands universitet – inte på hans hem i östra Helsingfors.

Idén om att rappa under namnet Idän Proffa föddes under slutskedet av Junttilas avhandlingsarbete. "På ett bandrep frågade en kompis på skämt om jag inte skulle rappa min avhandling", berättar Junttila. Konkreta stipendier för att producera låten dök aldrig upp, men Junttila lyckades inspirera sina handledare att stödja projektet. "Tanken var mitt avhandlingsämne inte var något som skulle intressera samhället och media, så vad händer om man kombinerar det hela med en musikvideo och därmed får lite uppmärksamhet för det vetenskapliga innehållet också?"

Lite uppmärksamhet är en blygsam beskrivning. Få doktorer presenterar sin avhandling i morgon-tv. Låten Idän Proffa - Keilaa puita feat. Linda Ilves har i skrivande stund tiotusentals visningar på YouTube, och den har bland annat vunnit tävlingen "Dance Your Ph.D." i fysikserien under säsongen 2019/2020. Det är en påverkansfaktor som heter duga, kan man tycka.

Fjärranalys visar om träd klarar den globala uppvärmningen 

Junttila beviljades nyligen ett ERC-anslag för att starta en egen forskargrupp som ska samla in data om träddöd. Ämnet är viktigt, och den övergripande bilden av fenomenet är ofullständig. "Det finns globala bevis för att träddödligheten har ökat på grund av torka och värme. Barkborrar och andra trädförstörande insekter är också kopplade till detta. Men för närvarande vet vi inte ens riktigt var träd dör", säger Junttila.

Tidigare har det mänskliga ögat fått stå för identifieringen, men nu har AI revolutionerat metodens användningspotential. "AI gör att vi kan automatisera processer på ett annat sätt än tidigare. Vi kan till exempel använda flygfoton som tagits med några års mellanrum under 15 år. Vi kan analysera dem och automatiskt identifiera enskilda döda träd." Det är deprimerande att ett så intressant forskningsämne behöver ett beat och en musikvideo för att bli en nationell nyhet.

Idän Proffa Samuli Junttila musiikkivideon kuvauksissa työryhmän kanssa.

Ultravioletta färger användes vid inspelningen av låten "Ihminen ja kone" (Människa och maskin). Bild: © Mete Ufacik.

Kreativ vetenskapskommunikation ger inte akademiska meriter

På universitetet har Idän Proffa fått positiv respons. "Man gillar att vi ägnar oss åt den här typen av vetenskapskommunikation. Naturligtvis är konkurrensen om en forskarkarriär hård och ju högre upp på stegen du klättrar, desto mer utmanande är det att hitta tid för kreativa projekt som ökar synligheten men som inte ses som akademiska meriter", understryker Junttila.

Demon till singeln "Keilaa puita" gjorde Junttila själv. En tidigare bandkollega, musikproducent till yrket, producerade låten. Dessutom är Junttila krediterad som regissör. Enligt Junttila kom låten till på ett naturligt sätt: "Det började med versen och sedan kom refrängen", berättar Junttila.

Junttila understryker att förutom hans musikbakgrunden har intresset för video och fotografi varit till stor hjälp. Dessutom har kontoret på Rastböle gård gjort det möjligt för honom att nätverka med kulturproffs. "Det har gett mig tillgång till folk som varit verksamma länge och som har kunnat hjälpa till med professionell produktion."

Betydelsefullt innehåll

Idän proffa har också uppträtt live på vetenskapsevenemang, bland  avslutningsevenemanget för temaåret för forskningsbaserad kunskap. Där träffade Junttila också ett annat musikprojekt med liknande ärende: vokalgruppen Kärhämä. Han lyfter också fram matematikern Samuli Siltanens "Samun tiedekanava" (Samus vetenskapskanal). Det lär ändå dröja innan featureförfrågningar från finska rappare börjar strömma in.

Idän Proffa Samuli Junttila.

Låten Keilaa puita feat. Linda Ilves med tillhörande video vann tävlingen "Dance Your Ph.D." i fysikserien säsongen 2019/2020. Bild: © Henrik Edlund.

Enligt Junttila är fler låtar på gång, utöver de två singlar som släppts och den engelskspråkiga låt som finns på YouTube. Att gå ut hårt medför dock utmaningar. Produktionsnivån får inte sjunka på något område. "Ideer finns, men produktionsvärdet på den första låten har varit så högt att jag inte har lust att skicka ut vad som helst i etern", säger Junttila.

Nyckeln till att göra musikvideor är  att ha de rätta förutsättningarna och känna att man har något att tillföra innehållet. Junttila gillar möjligheten att kombinera sina egna intressen med intressanta, inspirerande projekt och utveckla något uppfriskande. Enligt Junttila är det viktigt att göra saker spontant och med passion "Slutresultatet blir bättre än om man bara försöker göra något på ett visst sätt. Saker och ting uppkommer naturligt och kreativiteten kan flöda."

Artikelns huvudbild: © Henrik Edlund 

Bilderna omfattas inte av CC BY -licensen. Rättigheterna kvarstår hos upphovspersonerna. 

Intervju och text: Jonni Karlsson (VSD) 

Artikelserien Tiede, taide & avoimuus (Vetenskap, konst och öppenhet) utforskar öppen vetenskap ur ett konstnärligt och visuellt perspektiv

Du kan också vara intresserad av