Ilmoittaudu AVOTT-asiantuntijaryhmiin ja -työryhmiin syyskaudelle 2023

10.8.2023
Lähikuva saippuakuplasta vehreää taustaa vasten.

AVOTT-kesäpäivillä 2023 pohdittiin avoimen tieteen ja tutkimuksen tulevaisuutta. Tule mukaan AVOTT-työhön tekemään tulevaisuuden utopioista todellisuutta!

Kesäpäivillä kuultiin puheenvuoroja tieteen tulevaisuudesta, tekoälyn tuomista haasteista ja mahdollisuuksista sekä avoimista oppimisympäristöistä. Tulevaisuus oli tapetilla myös asiantuntijapäivänä, jolloin pohdittiin utopioita vuodelle 2028 – miltä kuulostaisi esimerkiksi maailmanlaajuinen avoin oppimisympäristö ja sukupuuttoon metsästetyt saalistajalehdet? Unelmat, ideat ja ajatukset ovat tallessa työskentelyalustalla, ja palaamme niihin syksyn aikana.

Nykypäivän kysymyksiin ja kiemuroihin voit vaikuttaa avoimen tieteen asiantuntija- ja työryhmissä. Tule mukaan jakamaan ja oppimaan – ilmoittautuminen on käynnissä, ja alla voit tutustua asiantuntijaryhmiin.

Toimintakulttuurin avoimuus

Asiantuntijaryhmässä on viisi aktiivista työryhmää: vertaistuki, avoimen tieteen termit, kansalaistieteen tuki ja palvelut, vastuullinen arviointi sekä vuorovaikutus päätöksentekoon ja hallinto. Uusia työryhmiä ei tällä kertaa perustettu, mutta uusia jäseniä toivotetaan tervetulleeksi erityisesti termityöryhmään, arviointityöryhmään, kansalaistieteen työryhmään sekä vuorovaikutustyöryhmään. Vertaistukiryhmä puolestaan ottaa ilomielin vastaan hyvien käytäntöjen esityksiä syksyn kokouksiin.

Julkaisujen avoin saatavuus

Asiantuntijaryhmässä on kaksi linjausta työn alla ja yksi suunnitteilla. Kokooma- ja yksittäisteosten avoimen saatavuuden osalinjauksen on tarkoitus valmistua 2024, ja ennen sitä työryhmä lähtee työstämään suosituksia. Oppimisen asiantuntijaryhmän kanssa yhdessä työn alla oleva Opinnäytetöiden avoimen saatavuuden osalinjaus lähestyy kommentointia hyvällä vauhdilla. Työnsä päättävän Ei-vertaisarvioitujen julkaisujen kentän kartoittaminen -työryhmän suosituksesta päätettiin perustaa työryhmä laatimaan aiheesta linjaus.

Työryhmätyöskentelyn lisäksi syksylle suunnitellaan asiantuntijaryhmän kokousta, jossa käsitellään Rights Retention -strategioita (Plan S:n määritelmä englanniksi).

Tutkimusaineistojen avoin saatavuus

Asiantuntijaryhmässä on neljä työryhmää: datanhallinnan asiantuntijan ammatillisen pätevöitymisen tiekartta, palvelukatalogitietomalli, arkaluontoisten tutkimusaineistojen hallinnan ohjepäivitys sekä tutkimusaineistojen kuvailuohje. Useammassa työstetään erilaisia ohjeita ja suosituksia, ja työn alla on myös 15 opintopisteen koulutuksesta datanhallinnan asiantuntijoille.

Datakoulutukset-työryhmä siirtyi jo aikaisemmin AVOTT:sta Finn-ARMA:an, ja kiinnostuneet voivat lukea lisää ryhmän wikisivuilta.

Oppimisen avoimuus

Oppimisen avoimuuden asiantuntijaryhmässä on 5 työryhmää: viestintä ja opastus, avoimen oppimisen laatukriteerit, vastuullinen avoin oppiminen, avoimen oppimisen saavutettavuus sekä julkaisujen avoimuuden asiantuntijaryhmän kanssa yhdessä toimiva linjaustyöryhmä. Erityisesti saavutettavuustyörymä toivottaa uudet jäsenet tervetulleiksi työstämään suositusta.

Näin pääset mukaan työ- ja asiantuntijaryhmiin

Tule mukaan vaikuttamaan avoimen tieteen ja tutkimuksen linjausten toimeenpanoon! Asiantuntija- ja työryhmien jäsenenä kuulet, miten AVOTT-asiantuntijayhteisössä edistetään avointa tiedettä ja tutkimusta sekä paikallisesti että kansallisesti.

Erityisesti uusiin työryhmiin toivomme ilmoittautumisia viimeistään 15.9.2022. Näin työryhmät voivat jatkaa/aloittaa toimintaansa mahdollisimman pian. Mikäli haluat mukaan tämän jälkeen, onnistuu tämä täyttämällä lomake ja olemalla yhteydessä työryhmän vastuuhenkilöön. Näin varmistat, että saat esimerkiksi kokouskutsut sähköpostiisi.

Jäsenyyden työryhmissä tai asiantuntijaryhmissä voi perua käyttämällä samaa sähköistä lomaketta kuin ilmoittautuessa. Mikäli sähköpostiosoitteesi on muuttunut, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä osoitteeseen avointiede @ tsv.fi

Kuva: Braedon McLeod / Unsplash (muokattu)

Sinua saattaisi kiinnostaa myös