Tervetuloa ilmoittautumaan avoimen tieteen asiantuntija- ja työryhmiin. Uudet työryhmät aloittavat työnsä alkuvuodesta 2025.
Avoimen tieteen asiantuntijaryhmät ja työryhmät palaavat hommiin vuoden 2025 alusta ja tiedossa on niin uusien työryhmien käynnistämistä kuin tuttujen ryhmien jatkoa uusien puheenjohtajien johdolla.
Vuoden 2024 talvipäivillä päätettiin perustaa uusia työryhmiä. Toimintakulttuurissa päätettiin kutsua alkuvuodesta koolle tekoälyä ja avointa tiedettä koskeva työryhmä. Aineistoissa perustettiin oma vertaistukiryhmä ja lisäksi päätettiin selvittää tarve työryhmästä menetelmälinjauksen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamiseksi. Lisäksi syksyn ajan tauolla ollut ammattijulkaisujen avoimen saatavuuden osalinjausta kehittävä työryhmä aloittaa työnsä jälleen vuoden 2025 alusta. Ryhmiin toivotaan ilmoittautumisia mahdollisimman pian, jotta kokousaikatauluja päästään sopimaan.
Ilmoittautuminen uusiin työryhmiin on käynnissä perinteisellä ilmoittautumislomakkeella. Alla voit tutustua tarkempiin kuulumisiin joulukuun talvipäiviltä sekä asiantuntijaryhmien kokouksista.
Toimintakulttuurin avoimuuden asiantuntijaryhmä käynnistää tekoälyä ja avointa tiedettä pohtivan työryhmän
Asiantuntijaryhmässä jatkaa neljä aktiivista työryhmää: vertaistuki linjausten ja suositusten toimeenpanossa, kansalaistieteen tuki ja palvelut, vastuullisen tutkijanarvioinnin tuki ja -palvelut sekä vuorovaikutus päätöksentekoon ja avoin hallinto. Kaikissa ryhmissä on vuodenvaihteessa tiedossa puheenjohtajavaihdoksia sekä uusia tuulia, joista kerrotaan lisää kevään edetessä. Uutena työryhmänä aloittaa avoin tiede ja tekoäly, jonka tavoitteena on tekoälyn huomioiminen osana avoimen tieteen linjauskokonaisuuden päivitystä sekä vertaistuki tekoälyn ja avoimen tieteen käytäntöjen ja ohjeistusten kanssa. Työryhmä aloittaa työnsä avoimella suunnittelukokouksella helmikuussa. Uudet jäsenet ovat tervetulleita kaikkiin työryhmiin.
Tutkimusaineistojen avoin saatavuus
Asiantuntijaryhmässä jatkaa kaksi aktiivista työryhmää: tutkimusaineistojen ja -menetelmien avoimuuden linjauksen päivittäminen sekä arkisto- ja museoaineistojen tietovirrat. Myös palvelukatalogitietomalli jatkaa työskentelyään. Sen työ valmistunee kesäpäiville 2025 mennessä. AVOTT-talvipäivillä 2024 perustettiin uusi työryhmä vertaistuki tutkimusaineistojen avoimuudessa. Työryhmän ensimmäinen kokous pidetään 10.2. klo 10.00–11.30 Teamsissa EOSC-teemalla. Uudet jäsenet ovat tervetulleita kaikkiin työryhmiin. Lisäksi asiantuntijaryhmä tarkastelee tarvetta perustaa työryhmä menetelmälinjauksen tavoitteiden ja toimenpiteiden toteuttamiseksi. Tämän ryhmän ensimmäinen kokous on 17.2. klo 14.00–15.30. Kutsu uuden työryhmän ja valmistelevan ryhmän aloituskokouksiin lähetetään ilmoittautuneille.
Julkaisujen avoin saatavuus
Asiantuntijaryhmässä jatkaa kaksi aktiivista työryhmää: avoimen julkaisemisen vertaistuki, sekä ammattijulkaisujen avoin saatavuus. Jälkimmäinen pyrkii jatkamaan syyskauden tauolla ollutta työtä keväällä 2025 ja toivottaa tervetulleeksi kaikki teemasta kiinnostuneet. Molempien työryhmien aikataulusta tiedotetaan mahdollisimman pian. Kokooma- ja yksittäisteosten avoimen saatavuuden osalinjauksen loppuunsaattamiseksi vuonna 2025 ohjausryhmä perusti 2.12.2024 erillisen pienryhmän, jossa edustettuina ovat tutkimusorganisaatiot, tutkimuskirjastot, tieteelliset kustantajat, tieteelliset seurat ja rahoittajat. Lehti- ja konferenssiartikkeleiden avoimen saatavuuden osalinjauksen päivitystyö suunnitellaan aloitettavaksi päivitetyn avoimen tieteen julistuksen pohjalta vuonna 2025.
Oppimisen avoimuus
Asiantuntijaryhmässä jatkaa neljä aktiivista työryhmää: vertaistuki oppimisen avoimuudessa, avoimen oppimisen verkkokurssi, avointen oppimateriaalien kuratointi ja vertaisarviointi sekä oppimisen ja oppimateriaalien avoimuuden linjauksen päivittäminen. Uudet jäsenet ovat tervetulleita kaikkiin työryhmiin.
Näin pääset mukaan asiantuntija- ja työryhmiin
Yhteiskehittämiseen ja tutkimusyhteisön laajaan ja dialogiseen osallistumiseen perustuva koordinaatiomalli on tutkitun tiedon avoimuuden suomalainen erityispiirre, josta haluamme pitää kiinni. Noin neljänsadan avoimuuden kotimaisen asiantuntijan joukko on koordinaation ja avoimen tieteen kansallisen tason edistämisen sydän.
Asiantuntija- ja työryhmien jäsenenä kuulet, miten AVOTT-asiantuntijayhteisössä edistetään avointa tiedettä ja tutkimusta käytännössä. Erityisesti työryhmät ovat keskeisiä kohtaamispaikkoja vertaistuen ja oppimisen kannalta. Lisäksi pääset mukaan vaikuttamaan avoimen tieteen ja tutkimuksen linjausten sisältöihin ja toimeenpanoon.
- Asiantuntija- ja työryhmien tarkemmat tehtäväkuvaukset
- Asiantuntija- ja työryhmien ilmoittautumislomake
Erityisesti uusiin työryhmiin toivomme ilmoittautumisia viimeistään 31.1.2024. Näin työryhmät voivat jatkaa/aloittaa mahdollisimman pian. Ilmoittautua voi kuitenkin mihin aikaan vuodesta vain. Ilmoittautumalla ilmoittautumislomakkeella varmistat, että saat kokouskutsut sähköpostiisi.
Jäsenyyden työryhmissä tai asiantuntijaryhmissä voi perua käyttämällä samaa sähköistä lomaketta kuin ilmoittautuessa. Mikäli sähköpostiosoitteesi on muuttunut, pyydämme sinua ottamaan yhteyttä osoitteeseen avointiede@tsv.fi.
Kuva: Karina Carvalho, Unsplash