BioBlitz-kansalaistiedetapahtumissa keskeistä on yhdessä tekeminen

11.9.2024
Bioblitz-osallistuja havainnoi haavin kanssa.

BioBlitz on kansalaistiedetapahtuma, jossa tavoitteena on kartoittaa tietyltä alueelta vuorokauden aikana mahdollisimman monta eliölajia. Tärkeintä on kuitenkin yhdessä tekeminen ja luonnosta innostuminen.

Skanssin biodiversiteettipuistossa Turussa järjestettiin tänä vuonna peräti kaksi BioBlitz-kansalaistiedetapahtumaa, ensimmäinen kesäkuussa ja toinen elokuun lopussa. Tarkoituksena oli kartoittaa mahdollisimman kattavasti biodiversiteettipuiston lajistoa eri vuodenaikoina sekä ennen kaikkea innostaa ihmisiä havainnoimaan lähiluontoa.

Mikä ihmeen BioBlitz?

BioBlitz on lajikartoitustapahtuma, jonka tarkoitus on yhden vuorokauden aikana löytää ja tunnistaa tietyltä alueelta mahdollisimman monta eliölajia. Kartoitettaviin lajeihin kuuluvat kaikki eliöryhmät: lepakot, sammalet, sienet, hyönteiset… siis aivan kaikki! Kuulostaako kunnianhimoiselta? No sitä se onkin! Tiiviistä tahdistaan huolimatta BioBlitz on rento tapahtuma, johon kaikki ovat tervetulleita mukaan.

BioBlitzit houkuttelevat paikalle eri lajiryhmien asiantuntijoita, jotka voivat olla joko tutkijoita tai harrastelijoita. Kartoitukseen voi kuitenkin osallistua ihan kuka tahansa lajintuntemustaidoista riippumatta, sillä kartoituksessa apuna käytetään iNaturalist-palvelua. iNaturalistiin tallennetaan havainnosta joko kuva tai ääni. Havainnon voi kirjata myös ilman mitään mediaa, mutta silloin havaintoa ei voida varmistaa. Alustan tekoäly auttaa lajintunnistuksessa, mutta lopullisen varmistuksen tekevät muut käyttäjät. Varmistetut havainnot menevät tutkimuskäyttöön, täällä meillä Suomen Lajitietokeskukseen

Bioblitz-osallistujat katsovat kun ristihämähäkistä kuvataan havaintoa iNaturalist-sovellukseen.

Ruohikosta löytynyt ristihämähäkki pääsi iNaturalistiin havainnoksi. Kuva: Elina Koivisto (TSV)

iNaturalistissa on myös kätevä pitää kirjaa esimerkiksi BioBlitzissa tehdyistä havainnoista ja havaituista lajeista. Alustalle voi luoda projektin, johon tiettynä aikana tietyllä alueella kirjatut havainnot automaattisesti liitetään. Käyttäjän ei siis tarvitse itse muistaa liittää havaintojaan projektiin.

Alueelle uusia lajeja voi löytyä hyvinkin tunnetuilta alueilta, kuten kansallispuistoista, varsinkin, jos tapahtumaan sattuu osallistumaan esimerkiksi huonommin tunnetun ryhmän, kuten kärpästen tai limasienten asiantuntija. Systemaattisia ja säännöllisiä lajistokartoituksia Bioblitz ei kuitenkaan korvaa. Tapahtuman kesto on rajallinen, eivätkä kaikki lajit ole havaittavissa kaikkina vuodenaikoina. Esimerkiksi muuttolintuja ei voi havaita myöhään syksyllä, jolloin esimerkiksi sieniä sen sijaan voi. 

Kaikille avoin tapahtuma

BioBlitzin kantava tekijä on nimenomaan joukkovoima: useampi silmäpari havaitsee enemmän. Kaikkien osallistujien kaikki havainnot ovat tärkeitä ja niitä kannattaa kirjata rohkeasti, vaikka ei olisikaan varma lajista, ajattelee lajin olevan liian tavallinen kirjattavaksi, tai on saanut lajista huonon kuvan. Koskaan ei tiedä, mistä kuvasta lajin voi tunnistaa tai mistä havainnosta on hyötyä tutkimuksessa. Esimerkiksi kesäkuun BioBlitz Skanssin aamuisella lintukierroksella havaitsimme lintujen lisäksi myös ketun, josta kuitenkin saimme vain kuvan, jossa vilahtaa paikalta poistuvan ketun häntä. Kettu kuitenkin sattuu olemaan laji, jonka voi tunnistaa pelkän hännänkin perusteella, joten havainto saatiin varmistettua. 

Kesä- ja elokuun tapahtumissa on kirjattu kirjoittamishetkellä melkein 2000 havaintoa ja 1000 lajia. Havaintoja voi lisätä jälkikäteenkin, joten havainto- ja lajimäärät todennäköisesti kasvavat vielä tästä.

Ilari Sääksjärvi kertoo osallistujille hyönteisistä.

Turun yliopiston biodiversiteettiyksikön johtaja, professori Ilari Sääksjärvi kertoo BioBlitzin osallistujille hyönteistutkimuksesta. Kuva: Elina Koivisto (TSV). 

Vaikka lajihavainnot ovat tärkeitä, on BioBlitzissa olennaisinta yhdessä tekeminen sekä luonnosta oppiminen ja innostuminen. BioBlitz Skanssissa järjestettiin samaan aikaan paljon erilaista koko perheelle sopivaa tekemistä, muun muassa opastettuja kierroksia, yleisöluentoja ja lapsille suunnattuja erilaisia tiedepajoja ja -pisteitä. Tapahtuman infopisteillä sai lainata lajien havainnoinnissa ja tunnistuksessa helpottavia välineitä, kuten hyönteishaaveja ja kiikareita. Myös iNaturalistin käyttöön sai tarvittaessa opastusta ja apua.

Biodiversiteettipuisto sijaitsee Turussa, Skanssin ostoskeskuksen läheisyydessä, joten se on paikkana helposti saavutettavissa. Biodiversiteettipuisto on uudenlainen lähestymistapa luonnon monimuotoisuuden vähenemisen ehkäisyyn ja luonnon tutuksi tuomiseen asukkaille. Puistossa on tarkoitus toteuttaa erilaisia luonnon monimuotoisuutta lisääviä toimenpiteitä, joiden onnistumista seurataan paitsi jatkuvien kartoitusten, myös BioBlitz-tapahtumien avulla. Mukana puiston toteuttamisessa on ollut useita eri toimijoita, kuten Turun yliopisto ja Turun kaupunki. 

Niittysinisiipi.

Perhosille saa iNaturalistissa tyypillisesti helposti tunnistuksen. Kuvassa kesäkuun tapahtumassa havaittu niittysinisiipi. Sinisiipien lajintunnistuksessa auttaa, jos siipien alapinnan kuviointi näkyy kuvissa. Usein kannattaakin ladata iNaturalistiin useampi kuva samasta havainnosta. Kuva: Elina Koivisto (TSV). 

Kansalaistieteen opas käyttöön BioBlitz Skanssissa

Kansalaistieteen tuki ja -palvelut -työryhmän tuottama julkaisu “Sinustako kansalaistieteilijä? Aloittelijan opas” pääsi elokuun BioBlitz Skansissa käyttöön. Oppaasta oli jaossa tapahtuman infopisteellä mainoslehtisiä, joissa oli oppaan perustiedot ja QR-koodi pdf-versioon. Opas on julkaistu suomeksi Zenodossa ja Avointen oppimateriaalien kirjastossa. Siitä julkaistaan myöhemmin syksyllä 2024 versiot myös englanniksi ja ruotsiksi sekä painettu versio, jota voidaan jakaa vaikkapa yleisissä kirjastoissa. Toivottavasti mahdollisimman moni löytää oppaan ja rohkaistuu sitä kautta osallistumaan vaikka BioBlitzin kaltaisiin kansalaistiedetapahtumiin!

 

Teksti ja kuvat: Elina Koivisto (TSV) 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös