Avoin tiede yhdistää – uudessa artikkelisarjassa tutustutaan avoimen tieteen aiheisiin ja tekijöihin

12.1.2023
Kädet näppäilevät kannettavaa tietokonetta.

AVOTT- sihteeristö julkaisee verkkoartikkelien sarjan, joka käsittelee avoimen tieteen aiheita sen tekijöiden silmin. Sarja syventyy keväällä 2023 avoimen tieteen kotimaisen kentän moninaisuuteen.

Tiede ei avaudu itsestään. Vaikka avoin tiede on kokonaisuutena abstrakti ja monitahoinen, liittyy sen edistämiseen hartiavoimin käytännön työtä. Onneksi työtä tehdään sankoin joukoin. Tekijöiden joukko on monenkirjava.

Keväällä 2023 AVOTT-sihteeristö julkaisee artikkelisarjan, joka pureutuu avoimen tieteen aiheisiin ja tekijöihin. Kentän moninaisuutta tarkastellaan ilmiöiden ja ihmisten äärelle syventyvien haastattelujen muodossa. Tammikuun ja toukokuun välillä julkaistaan kahdeksan artikkelia, joka kaikki kertovat omasta näkökulmastaan kuinka Avoin tiede yhdistää heitä samojen verkostojen äärelle. Artikkelisarjan tuottavat  toimittaja Helen Partti ja valokuvaaja Liisa Takala. 

Leo Lahti.
Sarjan ensimmäisessä osassa Turun yliopiston menetelmätutkija Leo Lahti kertoo työstään ja aktivismistaan avoimuuden parissa. Kuva: Liisa Takala.

Kahdeksan tarinaa avoimuudesta

Juttusarjassa ääneen pääsevät avoimen tieteen tekijät, joiden kautta eri avoimuuden osa-alueita tarkastellaan. Avointa tiedettä edistää monia henkilöitä, joilla kaikilla on omanlainen suhteensa avoimuuteen. Aiheiden osalta sarja pureutuu avoimuuden neljän osa-alueen lisäksi esimerkiksi kansalaistieteeseen ja hyviin käytäntöihin.

Sarjan ensimmäinen osa julkaistaan 16.1. avoimen tieteen ja tutkimuksen verkkosivuilla sekä vuoden ensimmäisessä uutiskirjeessä. Loput seitsemän artikkelia ilmestyvät helmikuun ja toukokuun 2023 välillä.

Tervetuloa tutustumaan avoimen tieteen aiheisiin ja tekijöihin!

Ilmestyneet osat

Artikkelikuva: Christin Hume  Unsplash

Sinua saattaisi kiinnostaa myös