Avoin tiede vieraana Valtiovarainministeriön Tiedon äärellä -podcastissa

19.10.2021
Kuulokkeet pöydällä.

Pääsihteeri Henriikka Mustajoki Valtiovarainministeriön Tiedon äärellä -podcastissa keskustelemassa tiedon hyödyntämisestä avoimen tieteen näkökulmasta.

Avoimen tieteen pääsihteeri Henriikka Mustajoki vierailee Valtiovarainministeriön Tiedon äärellä - tietopolitiikasta tekoihin -podcastissa keskustelemassa avoimesta tieteestä, tutkimuksesta ja tiedon hyödyntämisestä.

Kenelle tutkittu tieto kuuluu?

Jaksossa (jakso 10: Tiedon hyödyntäminen avoimessa tieteessä ja tutkimuksessa) pohditaan muun muassa sitä, kuka saa hyötyä tutkitusta tiedosta. Perinteisesti on ajateltu, että tutkittu tieto kuuluu tutkijalle itselleen, mutta uudet näkökulmat haastavat miettimään tiedon kuulumisen kysymyksiä uudelleen.

Tiedon avaamisen esteenä ovat resurssit, tai oikeastaan niiden puute. Jotta tietoa voidaan jakaa, tarvitaan esimerkiksi siihen soveltuvia teknisiä infrastruktuureja. Ja jotta tieto saadaan jaettavaan muotoon, vaatii se työtä tutkijalta. Koska tutkijan aika on rajallinen resurssi, pitäisi tästä työstä palkita. Meritoitumiskulttuurin muuttuminen julkaisuvetoisesta monipuolisempia ansioita suosivaksi on globaali haaste, johon ratkaisuja pitää etsiä yhteisesti.

Keskustelussa käydään myös läpi avoimen tieteen koordinaation yhteiskehittämisen mallia, joka on eurooppalaisella kentällä ainutlaatuinen tapa tehdä tutkimuspoliittista työtä. 

Haluatko vaikuttaa tietopolitiikkaan? Ilmoittaudu työryhmään!

Tiedon äärellä - tietopolitiikasta tekoihin -podcast tukee Tiedon hyödyntämisen ja avaamisen hanketta eli TiHa-hanketta, jonka tavoitteena on edistää julkisen tiedon entistä laajempaa ja tehokkaampaa hyödyntämistä. Avoimen tieteen koordinaatio toimii yhteistyössä  hankkeen kanssa. 

Avoimen tieteen koordinaatioon on perustettu uusi työryhmä, jonka tehtävänä on antaa näkemyksensä ja kommentoida kansallisia tietopolitiikkatoimia suhteessa avoimen tieteen ja tutkimuksen tavoitteisiin.

Työryhmän toimintaan voivat ilmoittautua mukaan kaikki halukkaat. Lisätietoja työryhmästä ja ilmoittautumisohjeet.

Tiedon äärellä - tietopolitiikasta tekoihin -podcast

Tiedon äärellä - tietopolitiikasta tekoihin -podcast pureutuu tietopoliittisiin toimenpiteisiin ja kysymyksiin laajemminkin: mitä tietopolitiikka oikein on ja miksi julkisen tiedon avoimuus, laatu ja yhteentoimivuus on tärkeää? Näitä ja monia muita kysymyksiä juontajan kanssa pohtii mielenkiintoiset ja vaikuttavat asiantuntijavieraat.

Jaksoissa käsitellään muun muassa tietoa disinformaation vastavoimana, tiedolla johtamista käytännössä ja yhteistyön merkitystä tietopolitiikassa.

Podcast-jaksot ovat kuunneltavissa myös Spotifyssa ja Apple podcasts -palvelussa, ja jaksot voi myös lukea tekstimuodossa podcastin sivuilta löytyvien linkkien kautta.

Teksti: Avoimen tieteen sihteeristö
Kuva: Lee Campbell / Unsplash

Sinua saattaisi kiinnostaa myös