Ge dina synpunkter på delpolicyn för samlingsverk och monografier

2.8.2024
Uppslagna böcker huller om buller i gräs.

Utkastet till en delpolicy för att främja öppen tillgång till samlingsverk och monografier är öppet för en andra kommentaromgång 5.8–13.9.2024.

Arbetet med Delpolicyn för öppen tillgång till samlingsverk och monografier har pågått i några år, och det första utkastet öppnades för kommentarer i början av 2022. Arbetsgruppen har sedan reviderat utkastet till delpolicy mot bakgrund av kommentarerna, men också med tanke på den nationella och internationella utvecklingen.

Delpolicyn för öppen tillgång till samlingsverk och monografier hör till Policyn för öppen tillgång till forskningspublikationer, vars första delpolicy gällande tidskrifts- och konferensartiklar publicerades 2019. I policyn ingår också en delpolicy för öppen tillgång till lärdomsprov (2024), som utarbetades i samarbete med expertgruppen för öppen utbildning.

Kommentera med webbformulär

Hela forskningssamfundet kan kommentera utkastet 5.8.–13.9.2024. Kommentarerna samlas in med hjälp av ett webbformulär

Utkastet finns på tre språk:

I den öppna vetenskapens anda publiceras alla med namn försedda kommentarer. Anonyma kommentarer varken beaktas eller publiceras.

Begäran om kommentarer har skickats till högskolor, studentorganisationer, forskningsinstitut, vetenskapliga sällskap, forsknings- och vetenskapsfinansiärer, vetenskapliga bibliotek och arkiv. Dessutom kan hela högskole- och forskningssamfundet ge sina synpunkter, och man kan kommentera antingen som organisation eller individ.

När kommentarsprocessen är klar kommer arbetsgruppen att bearbeta utkastet i samarbete med den nationella styrgruppen för öppen vetenskap och forskning. Målet är att godkänna policyn i slutet av 2024.

Bild: Pexels/Pixabay

Du kan också vara intresserad av