Webinaari: Kokeile avoimen tieteen ja tutkimuksen seurantaa

Pöydällä ikkunan ääressä tietokone, muistikirja kynineen ja kahvikuppi.
Alkaa
Loppuu

Webinaarissa AVOTT-sihteeristö esittelee simulaatiomallin avulla miten seurannan pisteytys muodostuu. Osallistujilla on mahdollisuus myös itse testata simulaattoria sekä kysyä kysymyksiä. Tilaisuus on kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumista.

Tule mukaan kokeilemaan seurannan pisteytystä!

  • Tallenne katsottavissa kahden viikon ajan YouTubessa

Mikä seuranta?

Tieteen ja tutkimuksen edistäminen sekä avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksessa ja sitä tukevissa linjauksissa esitettyjen tavoitteiden toteutuminen edellyttävät avoimen tieteen ja tutkimuksen kehityksen seurantaa sekä kansallisesti että organisaatioiden tasolla. Avoimen tieteen ja tutkimuksen seurannan tavoite on tukea organisaatioiden avoimen tieteen kehitystyötä, tukea ja todentaa julistuksessa ja linjauksissa sovittujen tavoitteiden toteutumista sekä saada kokonaiskuva suomalaisen tieteen avoimuuden tilasta.

Seurannassa käytetään mahdollisimman paljon jo olemassa olevaa vertailukelpoista tietoa, joka on koottu Tutkimustietovarantoon. Tämän lisäksi seurannassa kerätään tietoa kyselyn avulla. Kyselyn rooli seurannan tietolähteenä vähenee Tutkimustietovarantoon kertyvän tiedon karttuessa. Aluksi kyselyn rooli on keskeinen.

Seurannan aikataulu ja pisteytys

Seuranta toteutetaan ensimmäisen kerran vuonna 2022. Vuoden 2022 seuranta on kevyt ja perustuu pitkälti olemassa oleviin ja tunnettuihin indikaattoreihin sekä eurooppalaisen seurannan tarpeisiin. Vuonna 2024 toteutettava seuranta on merkittävästi laajempi. Siihen tulevien indikaattoreiden pilotointi on Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) koordinaation keskeinen tehtävä vuoden 2022 aikana. Pilotointiin kutsutaan mukaan koko tutkimusyhteisö. Vuoden 2024 toteuttavan uusien indikaattoreiden lisäämisestä päättää Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä keväällä 2023.

Seurannan indikaattoreiden perusteella määritellään organisaatioille niiden avoimuuden profiilit sekä avoimen tieteen ja tutkimuksen taso. Vuonna 2022 käytetään rajallisia indikaattoreita. Niitä lisätään kattamaan kaikki osa-alueet vuoden 2024 seurannassa. Pisteytyksen periaatteet ovat läpinäkyviä ja kaikkien saatavilla.

    Lisätietoja:

    Kuva: Nick Morrison / Unsplash

    Osallistuminen
    Verkossa
    Tapahtuman järjestäjä
    Avoimen tieteen koordinaatio