Hyvän tietopohjan kriteereitä -suositus tukee yhteiskunnallisen päätöksenteon avoimuutta

20.8.2024
Kuvituskuva, jossa valetaan yhdessä pohjaa.

Hyvän tietopohjan kriteereitä -suositus on julkaistu 20.8.2024. Suositus täydentää Toimintakulttuurin avoimuuden linjausta.

Lainsäädännön valmistelussa hyödynnetyn tieteellisen tietopohjan huolellinen dokumentointi lisää päätöksenteon avoimuutta. Tasapuolisesti koottu tietopohja vahvistaa lakien perustumista tutkittuun tietoon ja lisää tutkimusorganisaatioiden tuottaman tiedon yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Näin myös avoimeen tieteeseen suunnatut resurssit saadaan paremmin yhteiskunnan käyttöön.

Olisiko mahdollista luoda käytäntö, jossa hallituksen esityksiin tulisi liitteeksi lista valmistelussa hyödynnetyistä aineistoista, kysyttiin eräässä Tutkitun tiedon teemavuoden tilaisuudessa syksyllä 2021. Vuorovaikutus päätöksentekijöihin ja avoin hallinto -työryhmä tarttui kysymyksen kuvaamaan ongelmaan ja ryhtyi osana työtään laatimaan hallituksen esitysten laatijoiden tueksi kriteereitä hyvälle, avoimelle tietopohjalle.

Hyvän tietopohjan kriteereitä -suosituksen tavoitteena on edistää tutkitun tiedon hyödyntämistä päätöksenteossa ja lainsäädännössä sekä vahvistaa päätöksenteon tietopohjaisuutta avoimen toimintakulttuurin keinoin.  Ohjeistuksen kohdeyleisönä ovat erityisesti lainvalmistelijat ja muut ministeriöissä työskentelevät toimijat. Suositus on koostettu kansainvälisten ja kansallisten vastuullisen tieteen periaatteiden pohjalta ja sen on tarkoitus toimia täydentävänä ohjeistuksena Hallituksen esitysten laatimisoppaalle.

Aktiivinen työryhmä suosituksen taustalla

Hyvän tietopohjan kriteereitä -suosituksen on laatinut Vuorovaikutus päätöksentekijöihin ja avoin hallinto -työryhmä, joka on osa Toimintakulttuurin avoimuuden asiantuntijaryhmää.  Työryhmän asiantuntijat työskentelevät tutkimusorganisaatioiden ja hallinnon tietotuen ja avoimen tieteen tuen sekä tutkimuksen tehtävissä. Suositukseen on pyydetty kommentteja muun muassa Suomalaisen Tiedeakatemian tiedeneuvontahankkeen asiantuntijoilta.

Suositus on yhteensä 14-sivuinen (sis. lähdeluettelon) ja sen alkuun on koostettu keskeisin sisältö muistilistana.  Huoneentauluksi sopiva muistilista korostaa tieteellisen tietopohjan kokoamisen tasapuolisuutta ja huolellista dokumentointia, lähdeviittausten merkitsemistä ja lähteiden saatavuuden varmistamista. 

Muistilista Hyvän tietopohjan kriteereitä suosituksen keskeisestä sisällöstä sisältää neljä teemaa:  tietopohjan tasapuolisuus, tietopohjan koostaminen, lähdeviittausten dokumentointi sekä lähdeviittausten saatavuus.

Huoneentauluksi sopiva muistilista hyvän tietopohjan kriteereitä dokumentin keskeisestä sisällöstä. Kuva: Hyvän tietopohjan kriteereitä (2024)

Hyvän tietopohjan kriteereitä -suositus on julkaistu Edition.fi -palvelussa. Suositus esiteltiin Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivillä 3.6.2024 ja hyväksyttiin Toimintakulttuurin avoimuuden asiantuntijaryhmän kokouksessa 4.6.2024. Tulossa ovat lisäksi myös ruotsin- ja englanninkieliset versiot.

 

Teksti: Niina Nurmi (HY) & Katja Hilska-Keinänen (Syke)

Artikkelikuva: Rodolfo Quirós, Pexels 

Sinua saattaisi kiinnostaa myös