Avoimille oppimateriaaleille toivotaan kansainvälisempää yleisöä. Tekstissä pohditaan avointen oppimateriaalien kirjaston roolia tähän liittyen.
Avoin oppiminen on tarkoitettu kaikille asuinpaikasta, ajasta tai opiskeluoikeudesta riippumatta. Monelle korkeakoululle avoimet oppimateriaalit ovat myös ikkuna korkeakoulun laadukkaaseen opetukseen. Erityisesti muilla eurooppalaisilla kielillä julkaistuille avoimille oppimateriaaleille toivotaan kansainvälisempää yleisöä.
Avointen oppimateriaalien kirjastosta löytyy tällä hetkellä korkeakoulutukseen suunnattuja oppimateriaaleja suomen ja ruotsin lisäksi myös englanniksi, venäjäksi, arabiaksi, saksaksi, farsiksi, somaliksi ja kiinaksi. Suurin osa korkeakoulujen aoe.fi:hin jaetuista avoimista oppimateriaaleista on saatavilla vain kahdella kotimaisella kielellä. Jatkossa myös näiden kansainvälinen potentiaali kasvaa kielenkääntämisen palveluiden yleistyessä. Euroopan alueella rajatulla kielijoukolla tätä onkin jo kokeiltu x5Gon-hankkeessa.
Erityisesti kansainväliselle yleisölle tarkoitettujen ja kansainvälisessä yhteistyössä tehtyjen oppimateriaalien kohdalla moni korkeakouluissa epäröi, onko aoe.fi sopiva julkaisualusta näille oppimateriaaleille.
Aoe.fi on kaikille avoin palvelu asuinpaikasta tai ip-osoitteen sijainnista riippumatta ja käyttöliittymä on saatavilla myös englanniksi aina kuvailutietojen tallentamista myöten. Oppimateriaalien julkaisu vaatii yhteyden suomalaiseen oppilaitokseen (Haka tai MpassID -tunnistautumiset) tai Suomi.fi-tunnistautumisen, mutta niiden käyttäjän ei tarvitse tunnistautua. Oppimateriaaleja voi siis käyttää kuka tahansa.
Lähtökohtaisesti aoe.fi:tä voi hyödyntää kansainvälisille oppimateriaaleille. Tässä artikkelissa tarkastelemme aiheeseen liittyviä näkökulmia.
Oersi.org – metahaku korkeakoulujen avoimille oppimateriaaleille
Aoe.fi on palvelu, johon voi kuvailla ja tallentaa avoimia oppimateriaaleja. Rajapintojen avulla kirjastoon jaettuja oppimateriaaleja löytää myös useista muista palveluista – kuten Finnasta, monista korkeakoulukirjastoista sekä joiltakin oppimisalustoilta. Yksi Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaaleja näyttävä palvelu on oersi.org.
Oersi on Saksassa Nordhein-Westhalenin korkeakoulukirjastojen keskuksen sekä Saksan kansallisen tiede- ja teknologiakirjaston kehittämä haku korkeakoulujen avoimille oppimateriaaleille. Se on avoimen lähdekoodin projekti, joka tuo 43 lähteestä avoimia oppimateriaaleja yhteen hakunäkymään. Kirjoitushetkellä haussa on yli 81 000 oppimateriaalia eri puolilta maailmaa 50 kielellä. Suomi on hyvin edustettuna – suomenkielisiä oppimateriaaleja on kolmanneksi eniten englannin ja saksan jälkeen.
Oersi hakee Avointen oppimateriaalien kirjastosta kaikki korkeakoulutuksen oppimateriaalit. Se näyttää jokaisesta oppimateriaalista nimen, tekijän, kuvauksen ja lisenssin sekä tarkemmissa tiedoissa myös tyypin, asiasanat, tieteenalan sekä kohderyhmän.
Aoe.fi-palvelun oppimateriaaleja voi siis löytää myös kansainvälisesti. Oersi.org kannattaa ottaa omaan työkaluvalikoimaansa sekä pitää sen yhteys aoe.fi-palveluun mielessä kansainvälisiä oppimateriaaleja ja hankkeita suunniteltaessa.
Kansainvälisten hankkeiden käytäntöjä
Miten kansainvälisissä oppimateriaaleissa on hyödynnetty aoe.fi:tä ja ratkaistu kansainvälisen näkyvyyden ja käytettävyyden haasteita?
Kuten aiemmin todettu, aoe.fi on kaikille avoin asuinpaikasta tai ip-osoitteen sijainnista riippumatta. Myös oersi.org-yhteys parantaa kansainvälistä näkyvyyttä. Monessa tapauksessa kansainvälisille oppimateriaaleille voi yksinkertaisesti riittää se, että ne on tallennettu aoe.fi:hin ja niiden keskeiset kuvailutiedot ovat englanniksi. Kuvauksen ja nimen voi myös kirjoittaa oppimateriaalin kohdekielellä, joskin lyhyt kuvaus on suositeltavaa antaa myös jollain aoe.fi:n virallisista kielistä (suomi, ruotsi, englanti).
Joissakin hankkeissa on päädytty käyttämään eri maiden kansallisia tai korkeakoulujen omia alustoja oppimateriaalien jakamiseen rinnakkaisesti. Näin kunkin osallistuvan korkeakoulun käyttäjät pääsevät oppimateriaaliin käsiksi palveluissa, joita jo käyttävät tai jotka ovat heille helposti saatavilla. Tällöin myös aoe.fi voi olla yksi niistä alustoista, joita hyödynnetään oppimateriaalin jakamiseen. Jos materiaali jaetaan useilla alustoilla, kannattaa harkita näiden alustojen listaamista esimerkiksi oppimateriaalin loppuun. Näin oppimateriaalien käyttäjät saavat tietoa muistakin alustoista ja löytävät tiensä niillä sijaitseviin oppimateriaaleihin.
Haussa lisänäkyvyys
Kansainvälinen avointen oppimateriaalien kenttä on muuntuva ja kasvava. Euroopasta löytyy useita tapoja tuoda näkyvyyttä materiaaleille, mutta mikään niistä ei ole vakiintunut yhdeksi kaikkien hyödyntämäksi palveluksi. Toisaalta moninaisuus on myös vahvuus, joka mahdollistaa erilaisten tarpeiden täyttämisen.
Onko sinulla tiedossa esimerkiksi tietyn tieteenalan palvelu, johon myös aoe.fi:n materiaalit olisi hyvä saada? Oletko seurannut jonkin yleisen metatietohaun kehitystä ja haluaisit sinne myös suomalaisia materiaaleja näkyville? Aoe.fi:n materiaalit ovat saatavilla avoimesti Finnan rajapinnan kautta. Ilmiantamalla tämän rajapinnan palvelulle, jota itse hyödynnät, voi palvelu ottaa aoe.fi:n materiaalit käyttöönsä. Mikäli käyttöönottoon liittyy pidempi prosessi, voit myös ilmiantaa palvelun aoe.fi:lle, jotta aoe.fi voi jatkaa palvelun kanssa yhteistyötä. Saat aoe.fi:n palvelutiimiin yhteyden sähköpostilla osoitteesta aoe@oph.fi.
Kirjoittajina Anna Lindfors (CSC) ja Mai Tallgren (OPH) Avointen oppimateriaalien kirjastosta
Kuva: Jessica Ruscello, Unsplash