Avoimen tieteen periaatteet ovat keskeinen osa tutkimusrahoituksen ehtoja. Lue kuinka avoimuus näkyy rahoitusehdoissa.
Suomalainen tutkimusrahoitus on kuluvalla hallituskaudella saanut merkittävää lisärahoitusta erityisesti yritysyhteistyössä tehtävään tutkimukseen. Panostukset TKI-toimintaan (tutkimus, kehitys ja innovaatiot) ovat kasvaneet, ja tavoitteena on vahvistaa tutkimuksen vaikuttavuutta sekä sen kytköksiä elinkeinoelämään. Esimerkiksi Suomen Akatemian ja Business Finlandin kautta kanavoidaan lisää rahoitusta tutkimuksen ja yritysten yhteistyöhön. Riippumatta rahoittajasta, avoimuus ohjaa tutkimuksen julkaisua ja datan saatavuutta.
Koska yhä suurempi osa tutkimuksesta toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa, rahoitusehdoilla on entistä suurempi merkitys myös avoimuuden näkökulmasta. Avoimen tieteen periaatteet eivät ole enää vain suositus – ne ovat keskeinen osa tutkimusrahoituksen ehtoja. Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansalliset linjaukset, jotka tukevat Avoimen tieteen ja tutkimuksen julistusta, ovat vaikuttaneet siihen, miten rahoittajat muotoilevat ehtojaan.
Riippumatta siitä, tuleeko rahoitus julkiselta sektorilta, yritysyhteistyöhankkeista tai säätiöiltä, rahoituksen saajien edellytetään sitoutuvan avoimuuden periaatteisiin. Tämä näkyy muun muassa Business Finlandin, Vaikuttavuussäätiön ja monien säätiöiden, kuten Koneen Säätiön, linjauksissa.
Business Finland: Avoimuus ja yritysyhteistyö kulkevat rinnakkain
Business Finlandin rahoitusehdoissa tutkimuksen avoimuus on määritelty selkeästi. Kohta 13 käsittelee tutkimuksen avoimuutta ja julkisuutta, painottaen, että rahoitetun tutkimuksen tulee olla julkisesti saatavilla avoimen tieteen periaatteiden mukaisesti.
Vaikka yritysyhteistyöhankkeissa voidaan tehdä poikkeuksia liikesalaisuuksien suojaamiseksi, perusperiaate on, että tutkimustulokset julkaistaan avoimesti ja mahdollisimman laajasti hyödynnettäväksi. Tämä korostaa sitä, että avoimuus ei ole ristiriidassa yritysyhteistyön kanssa, vaan niitä voidaan toteuttaa rinnakkain.
Vaikuttavuussäätiö: Avoimuus ja immateriaalioikeudet tasapainossa
Vaikuttavuussäätiön rahoitusehdoissa mainitaan tyypillisesti avoin tiede ja edellytetään, että tutkimuksen tieteelliset ja muut tulokset ovat saatavilla avoimen tieteen suositusten mukaisesti (esimerkiksi näissä rahoitusehdoissa kohta 2.8). Samalla tunnistetaan tarve tasapainottaa avoimuus immateriaalioikeuksien ja liikesalaisuuksien suojaamisen kanssa.
Tutkimustulokset tulee saattaa niin avoimeen levitykseen kuin mahdollista, mutta rahoitusehdoissa huomioidaan myös yrityskumppaneiden intressit. Tämä linjaus tukee sitä ajatusta, että avoimuus ei tarkoita automaattisesti kaiken julkistamista, vaan tavoitteena on edistää tiedon avointa hyödyntämistä mahdollisimman laajasti.
Säätiöiden linjaukset tukevat avoimuuden vahvistumista
Monet suomalaiset säätiöt ovat viime vuosina vahvistaneet avoimen tieteen periaatteita omissa rahoituslinjauksissaan. Esimerkiksi Koneen Säätiö on avoimuuden edelläkävijöitä ja edellyttää, että sen rahoittamat tutkimukset julkaistaan avoimesti.
Säätiörahoitteinen tutkimus on perinteisesti ollut itsenäisempää kuin esimerkiksi valtion rahoittamat hankkeet, mutta avoimen tieteen linjaukset ovat vakiintuneet myös säätiöiden käytäntöihin.
Avoimuus on tutkimusrahoituksen uusi normaali
Avoimen tieteen periaatteiden vahva läsnäolo tutkimusrahoituksen ehdoissa osoittaa, että avoimuus ei ole enää pelkkä suositus, vaan keskeinen osa tutkimusympäristön kehittämistä. Kansalliset linjaukset ovat vaikuttaneet laajasti ja näkyvät eri rahoitusmuodoissa. Myös yritysyhteistyössä avoimuuden ja liikesalaisuuksien välillä voidaan löytää tasapaino.
On selvää, että tutkimuksen rahoittajat odottavat avoimen tieteen olevan luonnollinen osa hankkeiden suunnittelua ja toteutusta. Tämä viesti on tärkeä kaikille tutkijoille ja tutkimusorganisaatioille: avoimuus ei ole lisäosa, vaan perusedellytys.
Tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyössä tehtävän tutkimuksen avoimuuden tueksi on julkaistu Avoimen tieteen suositus sekä tarkistuslista tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistyössä tehtävään tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaan, joka tarjoaa käytännön ohjeita sekä valmiin muistilistan avoimen tieteen toteuttamiseen yritysyhteistyössä.
Teksti: Henriikka Mustajoki, pääsihteeri
Kuva: Towfiqu barbhuiya, Unsplash