
Vuoden 2025 kesäpäivien teema rakentuu uuden avoimen tieteen julistuksen ja korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyön ympärille.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäiviä vietetään 26.—27.5.2025 Tieteiden talolla Helsingissä. Ohjelmassa on uuden julistuksen julkaisu, opetus- ja kulttuuriministeriön työpaja sekä ajankohtaista asiaa esimerkiksi kansalaistieteestä. Lisäksi tapahtumassa jaetaan perinteiseen tapaan avoimen oppimisen kansallisia palkintoja, kuullaan lyhyitä avoimen tieteen tietoiskuja sekä tietoa esimerkiksi FINCAM-arviointityökalun edistymisestä.
Kesäpäivillä 2025 julkaistava uusi avoimen tieteen ja tutkimuksen julistus alkaa esittelemällä vastuullisen avoimuuden visio, jossa avoimuus luo perustan yhdenvertaiselle tieteelle ja tiedon saavutettavuudelle. Se edistää sivistystä, tutkimuksen yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja kestävää kehitystä. Kesäpäivien 2025 ohjelma on rakennettu uuden julistuksen, vaikuttavuuden sekä visiotyön ympärille. Kokosimme yhteen muutaman noston ohjelmasta.
Uuden edessä ja ajan hermolla
Heti alkusanojen jälkeen vuorossa on uuden avoimen tieteen ja tutkimuksen julistuksen 2025—2030, julkaisu. Uusi julistus hyväksyttiin AVOTT-ohjausryhmässä maaliskuussa 24.3.2025. Julistusta kommentoimassa ovat Hollannin avoimen tieteen pääsihteeri Hans de Jonge sekä Vaikuttavuussäätiön toimitusjohtaja Petro Poutanen. Julistusta on päivitetty koordinaation piirissä tutkimusyhteisön voimin vuosien 2024 ja 2025 aikana sen tarkoituksena on vastata aikansa arvoja ja kuvaa. Vuonna 2020 ei avoimen tieteen piirissä vielä tiedetty mikä on generatiivinen tekoäly, puhumattakaan geopoliittisista muutoksista viime vuosien aikana. Päivitys on ollut paikallaan.
Maanantaina 26.5.2025 iltapäivällä opetus- ja kulttuuriministeriön Markus Ylimaa sekä Riina Vuorento saapuvat pitämään 90 minuutin vuorovaikutteista sessiota avoimesta tieteestä ja korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visiotyöstä. Tilaisuus on mainio paikka vaikuttaa alkavaan visiotyöhön.
Tiistaiaamuna 27.5.2025 kesäpäivät saavat vieraita Oulun yliopistosta, kun Roger Norum, Thora Herrmann sekä Könül Ahmadzada saapuvat kertomaan FACTZ (Finnish Association of Citizen Sciences) -yhdistyksen perustamisesta ja Oulussa maaliskuussa 2026 järjestettävän ECSA2026 konferenssin järjestelyistä ja kansalaistieteen vaikuttavuudesta. Avoimen tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kannalta kansalaistieteellä on keskeinen rooli.
Asiantuntijaryhmille järjestetään yhteinen yleiskokous
Erityisesti avoimen tieteen asiantuntijaryhmien jäsenille järjestetään maanantaina 26.5.2025 klo 15.15—16.45 avoimen tieteen koordinaation yleiskokous, jossa pohditaan yhdessä tulevaa sekä käydään läpi asiantuntijaryhmien kuulumiset. Tarkoituksena on jättää muodollisuudet sikseen ja käyttää yhdessä vietetty aika mahdollisimman hyvin hyödyksi. Tämä on huomoitu ohjelmassa myös esimerkiksi pitkien kahvitaukojen muodossa keskustelujen jatkamiseksi.
Ohjelmaa voi seurata Youtube-striimissä myös etänä, maantieteellisen tasa-arvon nimissä, mutta toivomme tietysti, että mahdollisimman moni pääsee paikan päälle Tieteiden talolle.
Nähdään kesäpäivillä! ☀️
AVOTT-sihteeristö
Kuva: TSV.