Kommentera utkastet till en färdplan för finansiering av öppen vetenskap

28.10.2024
Illustrationsbild.

Kommenteringen av utkastet till färdplan för finansiering av öppen vetenskap börjar den 28 oktober 2024. Kommentarperioden avslutas den 5 december 2024.

Arbetsgruppen för finansiering av öppen vetenskap, utsedd av Nationella styrgruppen för öppen vetenskap och forskning, etablerades våren 2023. Gruppens syfte är att utforma en färdplan för finansiering av öppen vetenskap, inklusive en stödjande handlingsplan som täcker alla områden av öppen vetenskap.

Färdplanen baseras på mål och syften som anges i Deklarationen för öppen vetenskap och forskning samt Nationella policyramverket. Den första versionen av färdplanen har varit föremål för en offentlig kommentarrunda som startade den 28 oktober. Kommentarsperioden pågår till den 5 december.

"Idén med färdplanen har varit att se hur nuvarande finansiering av vetenskap och forskning kan formas för att bättre stödja öppenhet. Eftersom finansieringen består av olika källor är färdplanen också indelad i många mer detaljerade rekommendationer," säger arbetsgruppens sekreterare, Ilmari Jauhiainen.

Arbetsgruppen representerar brett aktörer som finansierar och styr forskning och högre utbildning, forskningsorganisationer, organisationer som representerar forskare, möjliggörare av öppen vetenskap och icke-statliga organisationer som främjar forskningsöppenhet. Arbetsgruppens mandatperiod är två år, och färdplanen förväntas bli färdig våren 2025.

Färdplanen är indelad i kortsiktiga och långsiktiga rekommendationer

På kort sikt kommer följande rekommendationer att bidra till färdplanen:

På lång sikt kommer följande rekommendationer och åtgärder att bidra till genomförandet av färdplanen:

Det kommer att hållas två webbinarier för att stödja kommentarrundan

Utkastet till färdplanen är 35 sidor långt. Utkastet ska kommenteras en rekommendation i taget. Förutom frågor om rekommendationer finns det allmänna frågor om inledningen, strukturen och andra avsnitt i dokumentet i slutet av enkäten. Svaren kan sparas och enkäten kan fyllas senare. Formuläret behöver inte skickas in om inte alla frågor har besvarats.

Frågorna kan besvaras på finska, svenska eller engelska. Utkastet finns dock endast på finska under kommentarsstadiet. I öppen vetenskaps anda kommer alla mottagna nominella svar att beaktas och senare göras tillgängliga på en offentlig plattform. Anonyma svar kommer inte att publiceras eller beaktas.

Begäran om kommentarer har skickats till högskolor, forskningsinstitut, lärda sällskap, vetenskaps- och forskningsfinansiärer, vetenskapliga bibliotek, arkiv och andra viktiga intressenter. Dessutom är kommentarsformuläret öppet för hela forskarsamhället, och kommentarer kan lämnas antingen som organisation eller personligen.

I oktober-november 2024 kommer två informativa webbinarier att hållas för att stödja kommentarrundan, och dessa kan följas utan separat registrering. Frågor om kommentarrundan, skickade till avointiede@tsv.fi, kommer att besvaras under det senare webbinariet.Webbinarierna hålls på finska.

Visionen för Färdplan för finansiering av öppen vetenskap och forskning är att aktörer inom det finska vetenskaps- och forskningssamhället har tillräckliga, tydliga och interoperabla medel och riktlinjer för att möjliggöra genomförandet av öppen vetenskap och forskning samt den finansiering som krävs för att göra det på ett hållbart sätt.
Efter kommentarrundan kommer arbetsgruppen att färdigställa färdplanen, som senare ska godkännas av Styrgruppen för nationell samordning av öppen vetenskap och forskning.

Läs mer

 

Kuva: Romain DancreUnsplash

Du kan också vara intresserad av