Vuoden 2022 Avoimen tieteen palkinnot jaettiin kolmelle avoimuuden uranuurtajalle

10.11.2022
Palkintojen vastaanottajat Matti Maltamo, Susanna Nykyri ja Sami Borg.

Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä 10.11.2022 jaettiin Kansallinen avoimen tieteen palkinto sekä kaksi Avoimen tieteen edistäjä -palkintoa.

Kansallinen avoimen tieteen palkinto sekä Avoimuuden edistäjä -palkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena merkittävästä avoimen tieteen edistämisestä Suomessa. Ehdotuksia palkinnonsaajiksi otettiin vastaan laajemmalta tiedeyhteisöltä avoimen verkkolomakkeen kautta syksyn aikana, ja lopullisesta valinnasta vastasi Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallinen ohjausryhmä. Korkeatasoisissa ehdotuksissa nousi esiin henkilöitä ja toimijoita laajasti eri aloilta.

Kansallinen avoimen tieteen palkinto myönnettiin Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuspäällikkö Sami Borgille tutkimusdatan avaamisen uranuurtamisesta Suomessa. Borg on edistänyt avointa tiedettä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin monissa eri toimintaympäristöissä aina yliopistomaailmasta ja tiedejärjestöistä julkiseen mediaan asti. Borg on tehnyt pitkän uran Tampereen yliopistossa politiikan tutkimuksen ja opetuksen sekä tutkimusdatan avaamisen parissa. Hän on tutkijana avannut omaa dataansa sekä luennoitsijana tuonut avoimuuden käytäntöjä opiskelijoiden tietoisuuteen. Lisäksi Borg toimi Tietoarkiston ensimmäisenä johtajana vuosina 1999-2016. Borg on tuonut myös vankkaa tieteellistä osaamistaan laajan yleisön tietoisuuteen toimimalla vuosien ajan Ylen vaalikommentaattorina.

Avoimuuden edistäjä -palkinto päädyttiin tänä vuonna antamaan kahdelle pitkäjänteistä työtä tehneelle toimijalle. Tampereen yliopiston kirjaston johtava avoimen tieteen asiantuntija Susanna Nykyri palkittiin monipuolisesta avoimen tieteen edistämisestä sekä Suomessa että kansainvälisesti. Nykyrillä on ollut johtava rooli Tampereen yliopiston avoimen tieteen linjausten ja ohjauksen suunnittelussa, minkä lisäksi hän toimii open access -periaatteita noudattavan tiedekustantamo Tampere University Pressin julkaisupäällikkönä. Lisäksi Nykyri on vaikuttanut laajasti kansalliseen avoimen tieteen työhön toimimalla muun muassa kansallisen tutkimusaineistojen ja infrastruktuurien avoimuuden asiantuntijaryhmän (AVOTT) puheenjohtajana, sekä kansallisen avoimen tieteen arkkitehtuurin puheenjohtajistossa. Nykyrin vankka osaaminen on ulottunut myös useiden kansallisten avoimen tieteen linjausten suunnittelutyöhön.

Suomen Metsätieteellinen Seura (SMS) palkittiin Avoimuuden edistäjä -palkinnolla ansiokkaasta metsäntutkimuksen avaamisesta sekä tutkimusyhteisölle että suurelle yleisölle niin julkaisusarjojen, koulutusten kuin tapahtumienkin kautta. Seura on yli satavuotisen historiansa aikana tuonut suomalaisia metsätieteilijöitä ja aiheesta kiinnostuneita yhteen. Se on monin tavoin tuonut avoimuuden toimintansa keskiöön jo useamman vuosikymmenen ajan ja pyrkii jatkuvasti tuomaan uusimpia käytäntöjä, kuten viimeisimpänä datan avoimuuden, toimintaansa. SMS julkaisee vertaisarvioitua tieteellistä lehteä Silva Fennicaa, Metsätieteen aikakauskirjaa sekä metsätieteiden väitöskirjojen yhteenvetoja kokoavaa Dissertationes Forestales -sarjaa. Kaikki kolme julkaisusarjaa ovat avoimesti luettavissa verkossa - kahden ensimmäisen kohdalla avoimuuden periaatetta on noudatettu jo vuodesta 1998. Julkaisutoiminnan lisäksi seura on tuonut metsätieteellisiä kysymyksiä laajemman yleisön tietoisuuteen järjestämällä avoimia metsätieteiden päiviä sekä temaattisia tiedeklubeja jo useamman vuosikymmenen ajan. Seura on myös tarjonnut arvokasta avoimen tieteen koulutusta metsätieteilijöille. Palkinnon vastaanotti Silva Fennican päätoimittaja Matti Maltamo.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös