Vetoomus reilumman ja avoimemman tutkimusjulkaisujärjestelmän puolesta

27.5.2020
Kuvituskuva.

Joukko suomalaistutkijoita kirjoitti vetoomuksen, joka puhuu reilumman ja avoimemman tutkimusjulkaisujärjestelmän puolesta. Vetoomus on kerännyt jo 900 allekirjoitusta.

Vetoomuksen tarkoituksena ei ole esittää lopullisia ratkaisuja tutkimusjulkaisemisen ongelmiin, vaan tuoda esiin nykyisen julkaisujärjestelmän ongelmia ja auttaa tutkijoita ja korkeakouluopiskelijoita neuvottelemaan ja luomaan visiota avoimesta ja reilummasta tieteellisestä julkaisutoiminnasta. Vetoomuksessa tutkijat esittävät kuusi tavoitetta:

  •     Kaikkien tutkimusalojen tieteellisten lehtien pitäisi olla avoimesti saatavilla ilman alati kasvavia tilauskustannuksia.
  •     Tutkijoilla ja erityisesti lehtien toimituksilla pitäisi olla enemmän päätösvaltaa tutkimusjulkaisemisessa, jotta tutkimusjulkaisemisesta tulisi reilumpaa ja epäkaupallisempaa.
  •     Tutkimusjulkaisemisen kulujen pitäisi olla läpinäkyviä.
  •     Reilu, läpinäkyvä ja laadukas avoin tutkimusjulkaiseminen on tavoiteltavaa, mutta ei saisi johtaa korkeisiin artikkelimaksuihin.
  •     Kaikilla yhteiskunnan jäsenillä pitäisi olla mahdollisuus tutustua vertaisarvioituihin tutkimustuloksiin ja hyödyntää niitä päätöksenteossa.
  •     Ratkaisujen tutkimusjulkaisemisen ongelmiin pitäisi auttaa vähentämään globaalia epätasa-arvoa tutkimusmaailmassa.

Vetoomuksen laativat Salla Eilola, Rebecca Frilund, Tikli Loivaranta ja Camilla Marucco Turun yliopiston Maantieteen ja geologian laitokselta.

Julkaistu 19.11.2019

Sinua saattaisi kiinnostaa myös