Vaikuttaako avoin tiede tutkimusetiikkaan?

7.9.2021
kuvituskuva

Avoimen tieteen kehitys synnyttää myös tarvetta tarkastella tutkimuseettistä ohjeistusta. Prosessi on käynnissä ja siihen on mahdollisuus osallistua.  

Avoimen tieteen muuttaessa tutkimustapoja syntyy myös uudenlaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä ja tarvetta pohtia erilaisia määritelmiä uudesta näkökulmasta. Nyt nousevat avoimen tieteen tutkimuseettiset kysymykset voivat liittyä esimerkiksi uusiin tapoihin määritellä tekijyyttä, tieteellisten tuotosten laatua, julkaisutapoja tai jopa vilpin määritelmiä. 

Suomessa tutkimuseettisistä ohjeista vastaa Tutkimuseettinen neuvottelukunta (TENK). TENK uudistaa parhaillaan tutkimuseettistä ohjettaan hyvästä tieteellisestä käytännöstä (HTK) ja sen loukkausepäilyjen käsittelemisestä. Nykyinen HTK-ohje on vuodelta 2012. 

Uudistukseen voi nyt osallistua lähettämällä neuvottelukuntaan vapaamuotoisia kehittämisehdotuksia. Eli jos mielessäsi on avoimen tieteen myötä kehittyneitä uudenlaisia tutkimuseettisiä kysymyksiä, niin kerro niistä TENK:lle! Lisätietoja TENK:n sivuilta.

Teksti: Henriikka Mustajoki (TSV)

Kuva: Linda Saukko-Rauta/Redanredan

Sinua saattaisi kiinnostaa myös