Kommentoi TSV:n ehdotusta avointen kotimaisten tiedelehtien rahoittamiseksi

29.8.2023
Kuvituskuva, jossa teksti "Ehdotus avointen kotimaisten tiedelehtien rahoitukseksi".

Tieteellisten seurain valtuuskunnan muodostama työryhmä on laatinut ehdotuksen kotimaisten tiedelehtien rahoituksen turvaamisesta. Ehdotus on avoimesti kommentoitavissa 29.9.2023 asti.

Ehdotuksessa kotimaisten tiedelehtien rahoitus perustuu yhtäältä nykyisiin tiedejulkaisemisen valtionavustuksiin ja toisaalta tutkimusorganisaatioiden myöntämiin avoimen julkaisemisen avustuksiin. Ehdotetut avustukset perustuvat kotimaisissa tiedelehdissä julkaistujen avointen artikkelien määrään, ja ne jaetaan lehdille valtionavustusten jakoprosessin rinnalla.

Kaikki vertaisarvioidut kotimaiset, voittoa tavoittelemattomat tiedelehdet, joiden toiminta on kansallisten ja kansainvälisten avoimen julkaisemisen linjausten mukaista, ovat oikeutettuja ehdotettuihin avustuksiin. Rahoitusta voivat saada myös lehdet, jotka eivät saa valtionapua.

Ehdotus avointen kotimaisten tiedelehtien rahoittamiseksi voi kommentoida 29.9.2023 asti. Kommentointi on avoinna kaikille, mutta erityisesti kommenteja toivotaan tutkimusorganisaatioilta. Kommentoinnin jälkeen työryhmä tarvittaessa päivittää ehdotustaan ja alkaa neuvotella sidosryhmien kanssa sen toteuttamisesta.

Lisätietoja ehdotuksesta antavat:

Emilia Palonen, TSV:n hallituksen varapuheenjohtaja, emilia.palonen(at)helsinki.fi, (029) 412 3571.
Ilmari Jauhiainen, asiantuntija, TSV, ilmari.jauhiainen(at)tsv.fi, (09) 228 69 277.
Sami Syrjämäki, TSV:n julkaisupäällikkö, sami.syrjamaki(at)tsv.fi, (09) 228 69 229.

Lue lisää

Sinua saattaisi kiinnostaa myös