FIN-CAM-arviointityökalu tarjoaa tutkijanarvioinnin uudistamiseen konkreettisen välineen, joka huomioi avoimen tieteen periaatteet. Nyt on aika vaikuttaa kommentoimalla luonnosta, joka on avoinna 7.2.2025 asti.
Jotta avoimen tieteen päämäärät voidaan saavuttaa, tulee tutkijoita palkita tutkimuksen avaamisesta. Kun arviointi tukee ja palkitsee tutkimustuotosten avaamiseen käytettyä aikaa ja resursseja, avautuu tutkimus nopeasti. Jos arviointi ohittaa tämän osan tutkijan työstä, etenee avoimuus hitaasti ja asettaa tutkijan vaikeisiin tilanteisiin, jossa halu toteuttaa avoimuutta voi olla ristiriidassa oman urakehityksen kanssa. Arviointi ohjaa tekemistä, joten arvioinnin päämäärillä ja työkaluilla on valtava merkitys. Sitä saa mitä tilaa!
FIN-CAM (Finnish Career Assessment Matrix) -arviointityökalun kommentointiprosessi tarjoaa nyt avoimen tilaisuuden vaikuttaa vastuullisen arvioinnin kehitykseen Suomessa.
Vastuullinen arviointi ohjaa kohti käytännön muutosta
Vastuullisen tutkijanarvioinnin kehittämistyö on vahvasti kansainvälistä. Arvioinnin painopiste on siirtymässä yksipuolisista julkaisumetriikoista kohti laajempaa osaamisen ja vaikuttavuuden arviointia. Tämä on välttämätöntä, jotta tutkimusympäristö kannustaa monipuolisiin urapolkuihin, avoimuuteen ja yhteiskunnalliseen vuorovaikutukseen.
FIN-CAM-arviointityökalun tavoitteena on mahdollistaa yksittäisen tutkijan työn monimuotoisten osa-alueiden kattava ja systemaattinen tarkastelu. Työkalu tunnistaa avoimen tieteen käytäntöjen lisäksi esimerkiksi opetuksen kehittämisen, yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja tutkimusetiikan osana tutkijan ansioita.
Kommentointiin osallistuminen on vaikuttamisen mahdollisuus
FIN-CAM-arviointityökalun luonnos on avoinna kommentoinnille 7. helmikuuta 2025 asti. Nyt on erinomainen tilaisuus vaikuttaa siihen, miten tutkijoiden arviointia Suomessa kehitetään. Erityisen arvokasta palautetta odotetaan tutkijoilta ja arviointeja tekeviltä organisaatioilta eri sektoreilta ja uravaiheista.
Avoin tiede on keskeisessä roolissa FIN-CAM-arviointityökalussa. Työkalu ottaa huomioon avoimen tieteen käytännöt, kuten avointen julkaisujen, aineistojen ja oppimateriaalien edistämisen. Avoimen tieteen toimintatapoja, kuten FAIR-periaatteiden noudattamista ja avoimen tutkimusdatan jakamista, pidetään merkittävinä arviointikriteereinä.
Avoimen tieteen toimijoita on ollut aktiivisesti mukana FIN-CAM-arviointityökalun valmistelussa. Kommentointiprosessi on mahdollisuus koko AVOTT-yhteisölle tuoda esiin avoimen tieteen erityistarpeita arvioinnin kehittämisessä.
Työkalua kehitettäessä on pohdittu esimerkiksi seuraavia kysymyksiä ja kommentoinnilla selvitämme miten hyvin näihin on kyetty vastaamaan:
- Onko työkalussa huomioitu riittävällä tavalla avoimien julkaisujen ja tutkimusaineistojen merkitys?
- Tunnistetaanko riittävästi tutkijan/tutkimusryhmän rooli tiedon avoimessa jakamisessa ja yhteiskehittämisessä?
- Pystytäänkö työkalun avulla arvioimaan tasapainoisesti eri uravaiheissa olevia tutkijoita ja huomioimaan heidän erilaiset vahvuutensa?
- Onko työkalussa riittävästi esimerkkejä avoimen tieteen saavutuksista ja niihin liittyvästä vaikuttavuudesta?
- Pystyykö työkalu arvioimaan tutkimuksen laatua ja avoimuutta yhdessä ja erikseen riittävällä tavalla?
- Miten työkalussa voitaisiin paremmin tunnistaa tutkijan sitoutuminen avointen toimintatapojen edistämiseen, joihin voidaan laskea myös yhteiskunnallinen vuorovaikutus ja tiedeviestintä?
Arvioinnin kulttuurin muutos vaatii yhteistä sitoutumista
Vastuullisen arvioinnin periaatteet on vakiinnutettava osaksi tutkimusorganisaatioiden toimintakulttuuria. Tämän saavuttaminen edellyttää avointa vuoropuhelua ja kaikkien osapuolten sitoutumista. FIN-CAM tarjoaa konkreettisen työkalun muutokseen, mutta sen onnistuminen riippuu siitä, miten laajasti tutkimusyhteisö osallistuu sen kehittämiseen ja ottaa sen käyttöön.
Avoimen tieteen asiantuntijoille FIN-CAM-kommentointiprosessi on erityisen tärkeä mahdollisuus tuoda esiin käytännön kokemuksia ja näkemyksiä. Vastuullisen arvioinnin ja avoimen tieteen tavoitteet kulkevat käsi kädessä – on aika varmistaa, että myös arviointikäytännöt tukevat tätä muutosta.
Teksti: Henriikka Mustajoki, Avoimen tieteen pääsihteeri
Kuva: Deva Darshan, Unsplash