Avoimuuden syksy 2019 - Mitä uutta odotettavissa?

14.8.2019
Kuvituskuva.

Helsingin yliopiston Think Open -blogi julkaisi hiljattain oivallisen koosteen, mitä avoimen tieteen saralla on tapahtunut tänä keväänä. Nyt paljastamme, mitä on odotettavissa tulevana syksynä.

Avoimen tieteen tapahtumien osalta syksyn tahti on jopa hengästyttävä. Tapahtumien suma alkaa 1.10. avoimen tieteen asiantuntijaryhmille tarkoitetulla syystyöpajalla, jossa ryhmät pääsevät pureutumaan aihepiiriensä käytännön kysymyksiin. Heti seuraavalla viikolla Tiedejulkaisemisen päivillä (8.-9.10.) keskustellaan muun muassa avoimesta julkaisemisesta.

Lokakuun lopulla Suomeen rantautuu myös tutkimusdatan kansainvälinen Research Data Alliance (RDA) -tapahtuma. Konferenssin teemana on datan vaikuttavuus ja osallistujia odotetaan sadoittain ympäri maailmaa. Ilmoittautuminen tapahtumaan on käynnissä juuri tällä hetkellä.

Avoimen tieteen tapahtumia riittää vielä marraskuulle. Vastuullisen arvioinnin seminaarissa 13.11. julkaistaan Tutkijan vastuullisen arvioinnin suositus sekä Suositus vastuullisesta metriikan käytöstä. Kausi huipentuu 25.-26.11. Avoimen tieteen syyspäiviin Hankenilla, jossa teemana on tällä kertaa avoimen tieteen yhteiskunnallinen vaikuttavuus esimerkiksi yritysyhteistyössä.

 

Yhteisiä linjauksia

Avoimen tieteen koordinaatiossa valmistui jo keväällä ensimmäinen suositus (Täydentävä ohje arkaluonteisia ja luottamuksellisia tietoja sisältävän datan hallinnan suunnitteluun).

Syksyllä on luvassa lisää linjauksia. Aiemmin mainittujen vastuullisen arvioinnin suositusten lisäksi luvassa on esimerkiksi Tutkimusjulkaisujen avoimen saatavuuden kansallinen strategia, joka julkaistaan Avoimen tieteen syyspäivillä.

Syksyn aikana työstetään tutkimusaineistojen avoimuutta ja oppimateriaalien avoimuutta edistäviä linjauksia. Avoimen tieteen asiantuntijaryhmien yhteydessä toimivissa työryhmissä valmistellaan myös muita suosituksia, joiden julkaisemisesta tiedotetaan erikseen.

Avoimen tieteen koordinaatiossa syntyvät suositukset, linjaukset ja strategiat julkaistaan jatkossa avoimesti syksyllä alkavassa Vastuullisen tieteen julkaisusarjassa. Avoimen tieteen kysymysten lisäksi sarjassa ilmestyy myös muita tieteen vastuullisuutta käsitteleviä julkaisuja.

Kansainvälinen toiminta

Avoin tiede on vahvasti kansainvälistä ja kansallisten linjausten ja toimintojen kohdalla tarkastellaan aina myös kansainvälistä kehitystä. Kansainväliseen kehitykseen myös osallistutaan aktiivisesti.

Yksi keskeisimmistä kansainvälisistä yhteistyöhankkeista on European Open Science Cloud (EOSC) ja sen tulevaisuuden kehittämiseen osallistuu joukko suomalaisia asiantuntijoita.

Suomen EU:n puheenjohtajakausi tuo Suomeen myös 21.10. Euroopan maiden avoimen tieteen koordinaation keskeiset toimijat pohtimaan yhteistyön tiivistämisen mahdollisuuksia ja tavoitteita.

Lisätietoja: 

Teksti: Ilmari Jauhiainen, Nina Järviö ja Henriikka Mustajoki

Julkaistu: 14.8.2019

Sinua saattaisi kiinnostaa myös