Avoimen tieteen kansalliset palkinnot 2023 kaupunkirottatutkimukselle ja muuttolintusovellukselle

8.11.2023
Vasemmalta oikealle Tuomas Aivelo, Otso Ovaskainen, Ossi Nokelainen ja Jamal Tahir.

Tuomas Aivelo ja Muuttolintujen kevät -hanke palkittiin Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä 8.11.

Vuoden 2023 kansallisen avoimen tieteen palkinnon on saanut Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta. Kansallinen avoimen tieteen palkinto jaetaan vuosittain henkilölle tai tutkimusryhmälle, joka on tutkimus- ja/tai opetustyössään tuonut positiivista julkisuutta avoimelle tieteelle tai muulla tavalla edistänyt suomalaista avoimen tieteen toimintakulttuuria tai jotakin avoimen tieteen osa-aluetta. 

Aivelo johtaa HY:n kansalaistieteen menetelmiä ja monitieteisyyttä hyödyntävää Helsingin kaupunkirottaprojektia sekä osallistuu Suomen Akatemian rahoittamaan (2020–2024) Oulun yliopistoon kiinnittyvään tutkimushankkeeseen CitiRats. Palkintoraati painotti, että monet koululaiset ja lukiolaiset ovat päässeet projektien myötä osallistumaan ja oppimaan luonnontieteellisen tutkimuksen tekemisestä.

- Kun tiedon rooli  yhteiskunnassa on jatkuvasti korostumassa, demokratian toiminnan kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että kaikilla yhteiskunnan jäsenillä on mahdollisuutta tuottaa, arvioida ja käyttää tietoa omasta lähiympäristöstään. Rottatutkimuksemme kiinnittää huomiota juuri näihin usein ylenkatsottuihin ryhmiin, kuten lapsiin ja nuoriin sekä rottiin, Aivelo kertoo

Vuoden avoimuuden edistäjä -palkinto myönnettiin Jyväskylän yliopiston, Ylen ja CSC:n yhdessä kehittämälle Muuttolintujen kevät -sovellukselle ja tutkimushankkeelle. Palkinto myönnetään vuosittain tahoille, jotka työllään mahdollistavat avointen tieteellisten käytänteiden toteutumisen Suomessa ja jotka omalla työllään ovat olleet esimerkkinä ja tukena muille. 

Muuttolintujen kevät -sovelluksessa yhdistyvät tekoäly ja kansalaistiede. Lintuhavaintoja tunnistava mobiilisovellus sai keväällä 2023 käyttäjiltään yli miljoona lintuhavaintoa eri puolelta Suomea. Älypuhelin sisältää sopivat sensorit tutkimustiedon keräämiseen sovelluksella. Tekoälyn hyödyntäminen havaintojen tunnistamiseen takaa havaintojen laadun riippumatta käyttäjän lintujen tuntemustasosta. Helppokäyttöisyys ja tietoturva edellä suunniteltu sovellus edistää digitaalista kansalaistiedettä vastuullisesti. 

Palkinnot jaettiin Avoimen tieteen ja tutkimuksen talvipäivillä 8.11.2023 Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella. Palkintojen saajat valitsee vuosittain avoimessa haussa esiin nousseista ehdokkaista avoimen tieteen ja tutkimuksen kansallisen koordinaation ohjausryhmä. Palkintojen koordinoinnista vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituksella. 

Kuva: TSV

Sinua saattaisi kiinnostaa myös