Sihteeristön nostoja Tieteiden yön ohjelmasta 25.1.2024

Tieteiden yön logo ja teksti: 25.1.2024 Helsinki, www.tieteidenyo.fi.
Alkaa
Loppuu

Tieteiden yö on tieteen oma kaupunkitapahtuma, jota vietetään seuraavan kerran torstaina 25.1.2024. Illan ja yön aikana Helsingissä järjestetään 47 tiedetapahtumaa, joita on tekemässä yli 70 tiede- ja kulttuuritoimijaa. Kirjava ohjelmanjärjestäjien joukko takaa sen, että illan ja yön aikana päästään nauttimaan niin mukaansatempaavista luennoista kuin oivaltamisesta itse tekemällä. Tieteiden yön tapahtumiin on vapaa pääsy.

Ohjelmaa on suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Tutustu ohjelmaan Tieteiden yön verkkosivuilla.

Sihteeristön nostoja: 

Kansallisarkiston Tieteiden yötä vietetään teemalla Elävä muisti – kestävä tulevaisuus. Digitaaliset aineistot ja palvelut ja uudet teknologiat, kuten tekoälyn hyödyntäminen, tuovat arkistoaineistot kaikkien saataville. Vai tuovatko? Tutustu ohjelmaan tarkemmin linkin takaa. Verkkoluennoille on vapaa pääsy. Liity tilaisuuteen tästä linkistä - striimi käynnistyy 25.1. klo 17.

Tiedetulva-installaatiossa keskustakirjasto Oodissa osallistuja pääsee kokemaan, minkälaista olisi olla kaikesta tietoinen yleistutkija, joka seuraa ajankohtaista tiedettä reaaliajassa kaikilta aloilta. Tapahtumatila on esteetön. Tilaan mahtuu kerrallaan sisään noin 5 henkilöä. Lue lisää tapahtumasivulla.

Tieteiden talon Tieteiden yö on Tieteiden yön suurin yksittäinen tapahtuma. Kruununhaassa sijaitseva Tieteiden talo täyttyy koko illaksi luennoista, keskustelupaneeleista ja työpajoista, tieteellisten seurojen esittelypöytiä unohtamatta. Ohjelmasta löytyy tekemistä kaikenikäisille tieteen ystäville. Tutustu ohjelmaan linkin takaa.

Nuorten Tiedeakatemian järjestämässä paneelissa: ”Tietokirjallisuuden kirjavat lähdekäytännöt” pureudutaan lähdekäytäntöjen kiemuroihin. Tietokirjan kirjoittaja tekee lukuisia valintoja: mistä etsin tietoni, millaisten tekstien kanssa keskustelen tai miten kirjoitan elävästi. Mutta pitääkö tutkimuksen herättää tunteita? Miten tunnustaa toisten tekemä työ? Mitä eroa on tiedekirjalla ja tietokirjalla?

Suomen kääntäjien ja tulkkien liiton (SKTL) ja Demokratian episteeminen toimintakyky algoritmien aikakaudella (DECA) -hankkeen järjestämässä tapahtumassa: ”Tekoäly kääntäjänä ja tulkkina” avataan, miten kääntävät ja tulkkaavat tekoälysovellukset toimivat ja miten niiden toiminta vertautuu kielialan ammattilaisen tekemään työhön. Mikä on tekoälysovellusten rooli tulevaisuuden ammatillisissa yhteyksissä ja arjessa? Hybriditilaisuus järjestetään Tekstin talon permantosalissa osoitteessa Lintulahdenkatu 3 ja Youtubessa Tapahtumasta ei jää tallennetta. Lue lisää ja tutustu tapahtuman ohjelmaan.

Ylen järjestämässä: Ylen mielenkiintoista – Kuinka tieteestä tehdään viihdettä -tilaisuudessa keskustellaan tiede- ja historiaohjelmisen syntymisestä. Mitä tiedolle tapahtuu, kun tiede muuttuu viihteeksi? Tapahtuma järjestetään klo 19–21 Myöhä Café & Bar -ravintolassa. Lue lisää linkistä.

Luonnontieteellisen keskusmuseo Luomuksen järjestämässä Korvaamattomat kokoelmat ja kirjat – illassa Esikoisromaanistaan Elolliset tunnettu kirjailija Iida Turpeinen ja Korvaamattomat – kertomuksia maailman avainlajeista -kirjan tekijät Janne Toriseva ja Juha Kauppinen keskustelevat luontokadosta ja sukupuutoista klo 19. Ennakkoon ilmoittautuneille järjestetään kierroksia eläintieteellisiin kokoelmiin. Museo on avoinna klo 18–22. 

Nuoren Voiman Liiton ja Suomen Tietokirjailijoiden järjestämässä tilaisuudessa Tekstin talolla keskustellaan otsikolla Kirjallisuus yhteiskunnallisena voimana. Kirjallisuudella on aina ollut oma sijansa yhteiskunnallisissa murroksissa ja kirjailijan työ on aina lähtökohtaisesti osa ympäröivää yhteiskuntaa. Ilmastokriisin ja sotien aikakaudella kirjallisuuden yhteiskunnallinen tehtävä tuntuu vain korostuvan monella tapaa. Minkälainen on kirjallisuuden yhteiskunnallinen voima? Mitkä voimat pyrkivät vaikuttamaan kirjallisuuteen ja kirjailijoihin ja miten ne sen tekevät? Lue lisää ja tutustu tarkempaan ohjelmaan linkin takaa.

Tapahtuman koordinoinnista ja viestinnästä vastaa Tieteellisten seurain valtuuskunta. Tieteiden yötä rahoittaa Koneen Säätiö. Tapahtuma on osa Sivistyksen teemavuotta 2024.

Osallistuminen
Paikan päällä
Verkossa
Tapahtuman järjestäjä
Muut järjestäjät