Avoimen datan lainsäädäntö ja tutkimus

Ilmakuva konteista. Kuvan päällä Tutkitun tiedon teemavuosi -logo
Alkaa
Loppuu

Tule kuuntelemaan, miten avoimen datan direktiivin pohjalta muodostunut lainsäädäntö vaikuttaa tutkimusyhteisöön ja tutkimusaineistojen avaamiseen.

2019 annettu EU-direktiivi avoimesta datasta ja julkisen sektorin hallussa olevien tietojen uudelleenkäytöstä pyrkii edistämään julkisen sektorin tietoaineistojen hyödyntämistä esimerkiksi kaupallisiin tarkoituksiin. Kesällä 2021 direktiivin pohjalta tuli voimaan uutta suomalaista lainsäädäntöä, kuten laki julkisin varoin tuotettujen tutkimusaineistojen uudelleenkäytöstä.

Webinaarissa valtiovarainministeriön erityisasiantuntija Antti Helin ja opetus- ja kulttuuriministeriön hallitusneuvos Katariina Simonen alustavat avoimen datan direktiivin ja sen perusteella muodostuneen lainsäädännön sisällöstä.

Alustusta seuraavat  Arja Kuula-Luumin (Tietoarkisto), Tiina Käkelän (HY) ja Kaisu Harjun (SYKE) kommentointipuheenvuorot, joissa pohditaan, mitä kysymyksiä uusi lainsäädäntö herättää tutkimusyhteisössä. Kommenttien jälkeen ministeriön edustajilla on tilaisuus vastata niissä esitettyihin kysymyksiin. 

Webinaari nauhoitetaan. Tapahtuma on osa tutkitun tiedon teemavuotta.

Kuva: CHUTTERSNAPUnsplash

Osallistuminen
Verkossa
Tapahtuman teemat
Tapahtuman järjestäjä
Avoimen tieteen koordinaatio