Turun kirjamessuilla 4.–6.10.2024 on tänä vuonna jälleen Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan tarjoamaa ohjelmaa. Jo messuklassikon statusta tavoitteleva Hyvät ja huonot tiedeuutiset -paneeli ruotii ajankohtaisia tiedeuutisia.
Vuonna 2023 TJNK jakoi tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot, myönsi 400 000 euroa tietokirjallisuudelle ja tiedonjulkistamiselle, selvitti apurahojen vaikuttavuutta ja käynnisti uuden hankkeen tutkijoiden sananvapauden turvaamiseksi.
Apurahainfossa käydään läpi keskeiset asiat Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan (TJNK) myöntämistä apurahoista ja neuvotaan, kuinka kirjoittaa hyvä hakemus. Neuvomme myös julkaisukanavan löytämisessä.
Toimittaja Kaisa Beltran on seurannut vuosien ajan Espanjan ihmisoikeustilannetta sekä kaupungissa että maaseudulla. Ihmiskaupan uhreiksi ovat joutuneet niin seksityöntekijät kuin maatalouden kausityöntekijät.
Tietokirjailijat ovat yleisön ja akateemisen tutkimuksen välissä. Heidän tehtävä on kiteyttää kirjoihin tiettyjä aiheita, kuten hajoamaisillaan olevaa maailmaa, helposti ymmärrettävässä muodossa, sanoo Sutinen.
Tiedonjulkistamisen apurahoilla tuetaan monipuolista, monikanavaista ja uudistuvaa tietokirjoittamista sekä tiedonjulkistamista. Tavoitteena on edistää tietokulttuurin monimuotoisuutta ja saattaa luotettava tutkittu tieto kaikkien saataville.
Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta (TJNK) arvioi kuluneena vuonna ennätykselliset 756 apurahahakemusta. Arvioinnissa pohdittiin paljon tavoitetta saattaa luotettava tutkittu tieto kaikkien saataville.
Tiedonjulkistamisen apuraha on tarkoitettu luovaan työhön: uuden julkaisun kirjoittamiseen ja taustatyön tekemiseen sekä työn viimeistelyyn julkaistavaksi hakijan valitsemassa kanavassa.