
AVOTT-, DAHA- ja TiLa-viitearkkitehtuurit. Mitä kätkeytyy akronyymien taakse? Ainakin yhteisiä kokouksia ja suunnitelmia.
Tutkimusorganisaation palveluiden kehittäminen ei ole yksinkertaista. On mietittävä, mitä palveluita tarvitaan ja miten ne auttavat organisaation perustehtäviä. On pohdittava palveluiden rajapintoja oman organisaation sisällä ja suhteessa muihin organisaatioihin. On tehtävä valintoja, milloin palvelut on toteutettava oman organisaation voimin ja milloin voidaan hyödyntää yhteistyötä muiden organisaatioiden kanssa tai olemassa olevia kansallisia ja kansainvälisiä palveluita.
Tutkimusorganisaatioiden avuksi on laadittu kansallisia viitearkkitehtuureita, jotka auttavat organisaatioita esimerkiksi tiedolla johtamisessa, toiminnan kehittämisessä sekä yhteisten palveluiden tuottamisessa ja yhteistyön suunnittelussa.
Arkkitehtuurien superryhmä
Koska AVOTT-, DAHA- ja TiLA-viitearkkitehtuureilla on paljon yhteistä, viitearkkitehtuurien ylläpidosta vastaavat tahot AVOTT-sihteeristössä sekä Tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumissa ovat alkaneet yhdessä pohtia mahdollisuuksia jalkauttaa arkkitehtuureja tutkimusyhteisöön. Mukana keskusteluissa on ollut myös korkeakoulujen tietohallinnon FUCIO- ja AAPA-verkostojen edustajia.
Superryhmän yhteisissä keskusteluissa on noussut esiin tarve tuottaa yhteisiä räätälöityjä tietopaketteja keskeisistä tutkimuksen viitearkkitehtuureista eri kohderyhmille.
Viitearkkitehtuureissa on erilaisia tarkastelukulmia, joista osa tarkastelee organisaatioiden toimintaa ylätasolla ja osa pureutuu jopa yksittäisten palveluiden pieniin yksityiskohtiin. Näin viitearkkitehtuureista löytyy hyödyllistä luettavaa esimerkiksi organisaatioiden ylimmälle johdolle, TKI- tai tutkimushallinnolle, tietohallinnolle sekä kirjastoille. Juuri tästä syystä tietoa tulee räätälöidä sopiviin sidosryhmäkohtaisiin osiin.
Viitearkkitehtuuri ohjaa muutosta. Yhteistyö arkkitehtuurien välillä on keskeinen osa tutkimuksen digitaalista transformaatiota.
Viitearkkitehtuurien välisistä suhteista
Viitearkkitehtuurit tarjoavat yhteisen mallin ja käsitteistön tutkimusorganisaatioiden omien arkkitehtuurien suunnitteluun ja toteuttamiseen.
Avoimen tieteen ja tutkimuksen toimijoille tutuin kansallinen viitearkkitehtuuri lienee Avoimen tieteen ja tutkimuksen (AVOTT) -viitearkkitehtuuri, joka antaa kokonaiskuvan avoimen tieteen ja tutkimuksen tavoitetilasta ja kehityssuunnasta. Tämän lisäksi erityisesti digitaalisen tutkimusdatan ja tutkimusmenetelmien puolella AVOTT-viitearkkitehtuuri kytkeytyy Tutkimuksen datanhallinnan (DAHA) -viitearkkitehtuuriin, joka kuvaa tutkimuksen datanhallinnan tavoitetilaa.
Tutkimusprosessin tukeminen on kaikille kolmelle viitearkkitehtuurille yhteinen näkökulma. Myös viitearkkitehtuurien lainsäädännöllisessä taustassa on monia yhtymäkohtia.
DAHA-viitearkkitehtuurin näkökulma katsoo datanhallinnan palveluita ja tutkimusdatan elinkaarta myös osittain eri perspektiivistä kuin AVOTT-viitearkkitehtuuri, jolle keskeistä on tutkimuksen avoimuuden näkökulma. Osittain DAHA-viitearkkitehtuurilla onkin enemmän yhtymäkohtia Tieteellisen laskennan (TiLa) viitearkkitehtuuriin, jossa taas korostuu erityisesti infrastruktuurien näkökulma.
Eri painopisteistään huolimatta AVOTT, DAHA ja TiLa jakavat myös paljon yhteistä. Esimerkiksi tutkimuprosessin tukeminen on kaikille kolmelle viitearkkitehtuurille yhteinen näkökulma. Myös viitearkkitehtuurien lainsäädännöllisessä taustassa on monia yhtymäkohtia. Lisäksi monet samat toimijat tukevat useamman tai jopa kaikkien kolmen viitearkkitehtuurin toimeenpanemista.
DAHAn ja TiLan lisäksi AVOTT-viitearkkitehtuurilla on yhtymäkohtia muihinkin kansallisiin viitearkkitehtuureihin. Oppimisen avoimuuden puolella tärkeä kytkös on Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon (OPI) viitearkkitehtuuri, kun taas kulttuuriaineistojen avoimuuden kannalta keskeinen on tekeillä oleva Digitaalisen kulttuuriperinnön (Digime) viitearkkitehtuuri.
Ota yhteyttä, jos tarvitset lisätukea viitearkkitehtuurien omaksumiseen
Tarvitsisiko oma organisaatiosi tai verkostosi lisätietoa AVOTT-, DAHA- ja TiLa-viitearkkitehtuureista? Ota yhteyttä avointiede@tsv.fi, niin keskustellaan lisää, miten voisimme parhaiten olla avuksi arkkitehtuuriasioissa.
Teksti: AVOTT-sihteeristö
Kuva: Scott Webb, Unsplash