EOSC -saavutukset 2023 ja mitä vuosi 2024 tuo tullessaan

kuvituskuva jossa käsiä joista kukin pitelee yhtä palapelin palasta
Alkaa
Loppuu
Tapahtumapaikka
online

Vuoden alkajaisiksi EOSC Finnish Forum järjestää jo perinteiseksi muodostuneen webinaarin, jossa katsomme taaksepäin ja vedämme yhteen European Open Science Cloud (EOSC) - aloitteen saavutuksia vuonna 2023 ja katsomme vuoteen 2024, joka tulee olemaan EOSC:lle monella tapaa ratkaiseva. Kaksi suurta kysymystä muiden aiheiden joukossa ovat EOSC -federaatio ja vuoden 2027 jälkeinen hallintomalli.

EOSC-federaatio perustetaan vuonna 2024. Tällä tarkoitetaan hajautettujen järjestelmien yhdistämistä, jolla muodostetaan ns. järjestelmien järjestelmä, joka muodostuu useista toisiinsa yhteydessä olevista ”noodeista”, jotka voivat keskenään jakaa ja hallita informaatiota ja resursseja yli alakohtaisten ja maantieteellisten rajojen. Federaatio ja “EOSC-noodit” ovat herättäneet paljon kysymyksiä EOSC-yhteisössä. Webinaarissa kerromme näistä tarkemmin ja osoitamme, mitkä ovat avoimia kysymyksiä, joihin on vielä löydettävä vastaus.

EOSC:a hallinnoidaan tällä hetkellä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman alaisella yhteisohjelmallisella kumppanuusohjelmalla, mutta Horisontti Eurooppa päättyy vuonna 2027, mikä tarkoittaa myös EOSC:n nykymuotoisen hallinnon päättymistä. EOSC:n tulevan hallintomallin selvittäminen on toinen suuri kysymys, joka täytyy ratkaista kuluvan vuoden aikana. Euroopan komissio, EOSC -yhdistys (eng. EOSC Association) ja EOSC -ohjausryhmä (eng. Steering Board), jotka yhdessä muodostavat nykyisen järjestelmän kolmikantaiselle hallinnolle ja strategiselle koordinoinnille, ovat olleet viime aikoina kiireisiä käynnistäessään keskustelua EOSC:n tulevasta hallintomuodosta ja tutkiessaan erilaisia skenaarioita. Tule mukaan kuulemaan, mitkä ovat harkinnassa olevia vaihtoehtoja EOSC:n vuoden 2027 jälkeiselle hallintomallille  ja mitkä ovat seuraavat askeleet lopullisen päätöksen tekemisessä.

Webinaari pidetään englanniksi.

Esityskalvot (englanniksi) 2024-02-27

 

Ohjelma

9.00-9.05 Welcome, Anu Märkälä, CSC, EOSC Finnish Forum Office

9.05-9.30 EOSC achievements in 2023 and EOSC agenda in 2024, Sara Garavelli, CSC, EOSC Finnish Forum Coordinator & EOSC Programme Manager and EOSC Association Board of Directors 

9.30-10.00 Q&A

Jos sinulla heräsi kysyttävää, ota yhteyttä:  eosc-ff-support(at)postit.csc.fi

Osallistuminen
Verkossa
Tapahtuman teemat
Tapahtuman järjestäjä
Muut järjestäjät