Pohjoismaisen yhteistyön ratkaisuja viedään nyt Euroopan avoimen tieteen pilveen

9.9.2019
Euroopan kartta.

EOSC Nordic -hanke on polkaistu liikkeelle kahden päivän mittaisessa virallisessa Kick-Off –tapahtumassa 2.-3.9.2019 CSC:llä. Tapahtuma keräsi yhteen projektin yli 100 kansainvälistä yhteistyökumppania.

EOSC-Nordic kehittää tulevaisuuden tutkimuksen data-palveluja yli kansallisten rajojen ja koordinoi ja yhteensovittaa pohjoismaalaisia ja baltialaisia kansallisia toimintaperiaatteita ja –käytänteitä. Projekti jalkauttaa ja mahdollistaa Euroopan avoimen tieteen pilven (EOSC) ja sen käyttöönoton Pohjoismaissa ja Baltiassa ja on tässä edelläkävijänä Euroopassa laajan kansainvälisen yhteistyöverkoston osaamisen ansiosta.

EOSC-Nordicin tavoitteena on datan löydettävyyden parantamien pohjoismaisten ja  baltialaisten tutkimusdatan käsittelyn palveluissa. Lisäksi tarkoitus on laajentaa ja kasvattaa data-palveluiden käyttöä lisäämällä niiden tunnettuutta EOSC-portaalin avulla. EOSC:n kiinnostavuutta kehitetään pilotoimalla ja toimittamalla innovatiivisia ratkaisuja, jotka on kehitetty sekä testattu kansalliset rajat ylittävässä ympäristössä.

Erilaiset avoimen tieteen ohjelmat ovat jo pitkään olleet vahvalla pohjalla Pohjoismaissa: siksi yhä useammat toimijat ovatkin mukana EOSC:n hankkeissa. Pohjoismainen yhteistyö tutkimuksen ja toimintaperiaatteiden alueella rakentuu pitkäaikaiselle kokemukselle, joka mahdollistaa edelleen kehityksen pitkälle tulevaisuuteen. EOSC-Nordicissa ajatellaan, että enemmän saavutetaan työskentelemällä yhdessä kuin erikseen, mikä edelleen vahvistaa pohjoismaalaista lisäarvoa. Kansainvälisesti tätä kutsutaankin termillä Nordisk Nytte – pohjoismainen lisäarvo.

EOSC-Nordicin toteutumisen mahdollistaa 24 partnerin konsortio ja se jatkuu elokuun loppuun 2022. Hanketta koordinoi norjalainen NeIC, joka on osa tutkimusorganisaatio NORDFORSKia.

Teksti: Iiris Liinamaa

Julkaistu: 9.9.2019 

EOSC-jäsenmaat merkittynä Euroopan kartalle

Sinua saattaisi kiinnostaa myös