Avoimen tieteen asiantuntijarekisteri muuttuu koordinaation yhteiskehittämisrekisteriksi

18.4.2023
Avonainen arkistokaappi.

Nimen vaihtuminen ei aiheuta käytännön muutoksia, vaan sanoittaa koordinaation käytäntöjä.

Aiemmin Avoimen tieteen asiantuntijarekisterinä tunnettu henkilörekisteri on muuttunut nimeltään Avoimen tieteen koordinaation yhteiskehittämisrekisteriksi. Muutoksella halutaan painottaa, että Avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaatiossa tapahtuva yhteiskehittäminen on lähtökohtaisesti avointa toimintaa.

Aiemman asiantuntijarekisterin tietosuojaselosteessa kerrottiin ainoastaan, että koordinaation toimintaan ilmoittautuneiden asiantuntijoiden ilmoittautumislomakkeessa ilmoittamat tiedot (nimi, sähköposti, taustaorganisaatio sekä osallistuminen eri asiantuntija- ja työryhmiin) ovat lähtökohtaisesti avointa tietoa. Uuden yhteiskehittämisrekisterin tietosuojaselosteessa selvennetään myös koordinaation aiemmin lausumatonta toiminnan avoimuuden linjaa, että esimerkiksi koordinaatiossa toimivien ryhmien kokouksiin osallistuminen ja yhteiskehitettävien dokumenttien muokkaaminen ovat avointa tietoa.

Lisäksi uudessa tietosuojaselosteessa otetaan huomioon, että koordinaation toimintaan osallistuu itse ilmoittautuneiden asiantuntijoiden lisäksi myös organisaatioiden nimeämiä henkilöitä (esimerkiksi Avoimen tieteen ja tutkimuksen ohjausryhmässä). Heidän henkilötietojensa käsittely on muuten samanlaista kuin vapaaehtoisten asiantuntijoiden, paitsi heidän sähköpostiosoitteensa annetaan tiedoksi vain niille ryhmille, joiden toimintaan he osallistuvat.

Kuva: Maksym KaharlytskyiUnsplas

Sinua saattaisi kiinnostaa myös