Sosiaalinen media ja julkaiseminen

Sosiaalinen media ja vastaavat julkaisu- ja kommunikaationalustat ovat myös tutkijoille yhä tärkeämpiä työvälineitä. Niihin liittyy kuitenkin asioita, joita on hyvä huomioida kun niitä käytetään tutkimuksessa tai siitä viestimesessä. Sosiaalisen median palveluissa voi tuottaa yksin tai yhdessä muiden kanssa dokumentteja, esityksiä ym. sekä tallentaa ja jakaa niitä tai käydä muuten vain keskustelua omilla kirjoituksilla. Mikäli työstät kirjoituksia tai dokumentteja yhdessä muiden tutkijoiden kanssa, on hyvä sopia etukäteen kirjallisesti yhdessä tehdyn dokumentin käyttöehdoista kaikkien tekijöiden kanssa. Mikäli haluat liittää dokumenttiin tai kirjoitukseesi jonkun muun tekemiä aineistoja, kuvia, videoita tms. on tarkistettava, että niihin on riittävät käyttöoikeudet. Tekijöihin on aina viitattava. Mikäli tekijä on nimimerkki, sekin kelpaa.

Kuvien muokkaukseen ja jakoon on verkossa tarjolla myös valmiita kuvapankkeja ja kuvankäsittelyohjelmia. Muistathan kuitenkin aina tarkistaa, millaisia käyttöehtoja verkossa oleviin aineistoihin liittyy. Creative Commonsilla on oma hakupalvelunsa lisenssoituja aineistoja varten. Myös esimerkiksi Wikipedia Commonsista löytyy paljon selkeästi lisenssoituja aineistoja.

Jos aiot julkaista sellaisia kuvia tai nauhoitteita, joista henkilöt on tunnistettavissa, tulee ko. henkilöiltä aina pyytä lupa julkaisemiseen.  Jos esim. haluat julkaista konferenssimateriaalia sosiaalisessa mediassa, tulee kaikilta konferenssin puhujilta ja esittäjiltä pyytää lupa materiaalien jakoon. 

​Avoimen julkaisemisen ja rinnakkaistallentamisen ratkaisuja ei tule perustua oletukseen, että sosiaalisen median palvelu toimii varmasti. Tutkimusjulkaisujen tai tutkimusdatan tallentaminen sosiaalisen median palveluihin ei myöskään yleensä täytä rahoittajien open access ehtoja. Esimerkiksi Horizon2020-tutkimusrahoitusta saavien hankkeiden osalta tulee avoimen julkaisemisen kanavat valita siten, ettei sosiaaliseen mediaan, kuten esim. ResearchGate palveluun, tukeuduta rahoittajan rinnakkaistallentamisen vaatimuksen täyttäjänä. Rinnakkaistallentamisessa tulee huomioida myös oman organisaation ohjeistus ja avoimen tallentamisen vaatimukset oman organisaation julkaisuarkistoon. Verkossa olevia verkostopalveluita voi sen sijaan käyttää julkaisuarkistoitujen julkaisujen disseminaatioon.

 

< edellinen sivu seuraava sivu >