IDA-säilytystilan hakeminen

IDA-käyttöoikeutta haetaan verkkohakemuksella Tutkijan käyttöliittymässä eli SUIssa (Scientist's User Interface).

Projektin vastuuhenkilön tulee ensin perustaa Tutkijan käyttöliittymässä projekti ja lisätä siihen halutut käyttäjät, jonka jälkeen hän voi jättää varsinaisen IDA-hakemuksen. Alla ovat vaiheittaiset ohjeet hakuprosessiin.

Mikäli sinulla on kysymyksiä IDA-hakemuksista ole yhteydessä CSC:n asiakaspalveluun (asiakaspalvelu (at) csc.fi)

1. Tunnukset ja tunnistautuminen

Hakeaksesi IDA-säilytyspalvelun käyttöoikeuksia sinun tulee olla CSC-käyttäjä. 

  • Mikäli sinulla on jo CSC-tunnus voit siirtyä suoraan kohtaan 2. Projektin hakeminen ja käyttäjien lisääminen.
  • Mikäli sinulla on Haka-tunnus, voit rekisteröityä CSC:n asiakkaaksi Tutkijan käyttöliittymässä. Seuraa alla annettuja ohjeita.
  • Mikäli sinulla ei ole Haka-tunnusta, voit hakea CSC:n asiakkaaksi ja IDAn käyttöoikeutta täyttämällä paperisen IDA-hakemuksen siinä annettujen ohjeiden mukaan. 

Valitse Tutkijan käyttöliittymän (https://sui.csc.fi/) Haka-kirjautumisessa oma kotiorganisaatiosi alasvetovalikosta ja kirjaudu sisään Haka-tunnuksellasi. 

Kirjautumisen jälkeen pääset Tutkijan käyttöliittymän aloitussivulle. Mene Palvelut -valikosta kohtaan Sähköinen asiointi ja valitse sieltä Rekisteröidy (https://sui.csc.fi/web/sui/signup).

Syötä rekisteröintiin vaadittavat tiedot. Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia. Omien tietojen hallinnointi ja salasanan vaihtaminen jatkossa onnistuvat oikealla yläkulmassa näkyvästä hallintapaneelista oman nimesi kohdalla olevan alasvetovalikon Omat tiedot -kohdasta.

Onnistuneen rekisteröitymisen jälkeen saat sähköpostitse vahvistuksen tunnuksesi luonnista. Tämän jälkeen voit hakea Tutkijan käyttöliittymässä projektia ja käyttöoikeutta IDA-säilytyspalveluun.

Huomioithan, että 16.6.2015 jälkeen rekisteröidyt CSC-tunnukset linkittyvät automaattisesti käyttäjän Haka-tunnuksiin. Tämä tarkoittaa, että Tutkijan käyttöliittymään voi kirjautua niin Haka- kuin CSC-tunnuksilla. Aiemmin rekisteröityneiden CSC-käyttäjien tulee kertaluontoisesti linkittää Haka-tunnuksensa CSC-tunnukseensa. Jos linkitystä ei ole tehty, Haka-kirjautumisen jälkeen portaalin oikealla ylälaidassa lukee ainoastaan Kirjaudu ulos eikä omaa nimeä. Tunnukset voi linkittää menemällä valikkoon Sähköinen asiointi ja valitsemalla sieltä Lisää palveluja (https://sui.csc.fi/web/sui/add-services). Aukeavaan näkymään syötetään CSC-tunnus ja -salasana. Tämän jälkeen Tutkijan käyttöliittymään voi kirjautua niin Haka- kuin CSC-tunnuksilla.

2. Projektin hakeminen ja käyttäjien lisääminen

IDA-säilytysoikeuksia haetaan ja myönnetään projektikohtaisesti. IDA-oikeuden hakemista varten tarvitset CSC-projektin johon säilytysoikeus liitetään. 

  • Mikäli sinulla on jo CSC-projekti, voit siirtyä suoraan kohtaan 3 IDA-säilytyspalvelun hakemus.
  • Mikäli sinulla ei ole projektia, voit hakea sitä Tutkijan käyttöliittymässä. Seuraa alla annettuja ohjeita. Huomaathan, että CSC-projektia hakevasta käyttäjästä tulee sen vastuuhenkilö.

Kirjaudu SUIhin hakeaksesi CSC-projektia. Tämä tehdään Palvelut -valikon kohdassa Sähköinen asiointi valitsemalla Resurssit ja hakemukset (https://sui.csc.fi/group/sui/resources-and-applications). 

Valitse Resurssit -valikosta Projekti ja Akateeminen CSC-projekti. Täytä tarvittavat tiedot hakemuslomakkeeseen välilehdellä Hakemus

Täytä hakemukseen projektin tiedot.

Lisää muita käyttäjiä projektiin syöttämällä heidän sähköpostiosoitteensa kohdassa Projektin jäsenet. Kutsutut jäsenet saavat sähköpostiosoitteeseensa tiedon siitä, että heidät on lisätty projektin jäseneksi. Projektin jäsenten tulee hyväksyä projektijäsenyys Resurssit ja hakemukset -sivulta valitsemalla Hyväksynnät. Kutsuttujen henkilöiden tulee rekisteröityä CSC:n asiakkaiksi kuten kohdassa 1 ja heille lähetetyssä viestissä ohjeistetaan. 

Hyväksy ehdot hakemuksen alla.

Lähetä hakemus minkä jälkeen järjestelmä ilmoittaa sinulle, onko hakemus on lähetetty onnistuneesti. Kun projekti on luotu sinulle lähetetään sähköpostilla vahvistus, jossa kerrotaan projektin nimi ja lyhenne. Tähän kuluu muutamasta minuutista tuntiin. Kun projekti on luotu, voit hakea sille palveluita, kuten IDA-säilytystilaa. 

Lisätäksesi tai poistaaksesi käyttäjiä myöhemmin tai muokataksesi projektin kuvausta yms. tietoja, voit projektin vastuuhenkilönä hallita projektin tietoja Palvelut-valikon kohdasta Sähköinen asiointi valitsemalla Omat projektit. Valitse valikosta haluamasi projekti nähdäksesi kyseisen projektin tiedot. 

3. IDA-säilytyspalvelun hakemus

Projektille voidaan täyttää IDA-säilytyspalvelun hakemus kun se on perustettu ja näkyy Tutkijan käyttöliittymässä kohdassa Omat projektit. Nopeuttaaksesi projektin näkymistä, suosittelemme kirjautumaan ulos Tutkijan käyttliittymästä ja kirjautumaan takaisin sisään, jolloin projektin tiedot haetaan taustajärjestelmistä.

Täyttääksesi IDA-hakemuksen, mene Palvelut -valikon kohtaan Sähköinen asiointi ja valitse Resurssit ja hakemukset (https://sui.csc.fi/group/sui/resources-and-applications). Valitse Resurssit -valikosta Tallennus ja Tutkimusaineistojen säilytyspalvelu IDA

Täytä sitten avautuva IDA-hakemus.

Valitse projekti, jolle haet IDA-säilytystilaa. IDAn käyttöoikeus on projektikohtainen eli kaikille kyseisen projektin jäsenille myönnetään pääsy IDAan.

Valitse kohdasta Tallennuskiintiön omistaja oma korkeakoulusi. Vaihtoehtoisesti, mikäli haluat hyödyntää Suomen Akatemian rahoituksella toimiville myönnettävää säilytystilaa (2 teratavua), valitse Suomen Akatemia. Vain Suomen Akatemian projektien tulee täyttää Rahoituspäätöksen numero jonka voi tarkistaa Akatemian sivuilta.

Syötä kenttään Haettavan tallennuskiintiön koko haluttu säilytystilan koko pelkkänä numerona gigatavuissa esimerkiksi 1000. Järjestelmä ilmoittaa vihreällä mikäli koko on oikeassa muodossa ja punaisella mikäli koko on väärässä muodossa.

Hyväksy palvelun käyttöehdot ja lähetä hakemus. Palvelu ilmoittaa hakemuksen onnistuneesta lähetyksestä. Hakemuksesi lähetetään valitsemasi organisaation IDA-yhteyshenkilölle. Sinua informoidaan kun hakemus on käsitelty ja annetaan jatkoohjeita IDAn käyttöönottoon.