IDA-projektien migraatiot

IDA-palvelun uudistuessa kesän 2018 aikana kaikki IDA-projektit migroidaan uudistettuun palveluun projekti kerrallaan. Projektien jäseniä tiedotetaan erikseen migraation aiheuttamasta käyttökatkosta.

Projektit migroidaan automaattisesti jomman kumman alla esitetyn oletusvaihtoehdon mukaisesti. Projektien jäsenet ovat saaneet sähköpostitse tiedon projektinsa migraation oletusvaihtoehdosta ja ohjeistuksen sen muuttamiseen tarvittaessa.

Nykyisten IDA-projektien datan ja metadatan migraatio

Uudistetussa IDA-palvelussa jokaisella projektilla on kaksi projektikohtaista säilytysaluetta: valmistelualue ja jäädytetty alue. Jokaiselle projektille on annettu tieto toisesta alla olevista migraatiovaihtoehdoista. Projektin vastuuhenkilö (PI) voi pyytää muutosta tähän oletusvaihtoehtoon (ks. yllä). 

Kun projektin migraatio on valmis, käyttäjät voivat siirtää itse dataa valmistelualueelta jäädytetylle alueelle ja päin vastoin.

Migraatiovaihtoehto 1: Kaikki projektin data migroidaan Valmistelualuelle

  • Projektin tallentama data pysyy täysin muokattavana.
  • Tiedostometatietoja ei tallenneta eikä dataa replikoida toiselle medialle.
  • Tämä vaihtoehto on oletusvaihtoehto niille nykyisille IDA-projekteille, joilla ei ole ollut 31.1.2018 käyttäjien tekemiä latauslinkkejä tiedostoihin eikä käyttäjän määrittämää tiedostokohtaista metatietoa IDAssa. Tämä on oletusvaihto myös niille projekteille, jotka ovat liittyneet IDAan 31.1.2018 jälkeen.

Migraatiovaihtoehto 2: Kaikki projektin data migroidaan Jäädytetylle alueelle

  • Projektin data ei ole täysin muokattavissa; käyttäjien on kuitenkin mahdollista siirtää tiedostoja takaisin valmistelualueelle ja poistaa dataa kokonaan palvelusta.
  • Tiedostot saavat uniikit tunnisteet, tarkistussummat ja niiden metatiedot tallennetaan metatietovarantoon. Myös nykyisessä IDAssa määritetty tiedostokohtainen metatieto migroidaan ja tallennetaan metatietovarantoon. Tiedostot replikoidaan toiselle medialle. Ennen migraatiota tehdyt tiedostojen latauslinkit (avoimet sekä lupahakemuspalvelua käyttäen tehdyt) pysyvät toimivina ainakin siihen asti, että uusi kuvailutyökalu on saatavilla. Tiedostot tulevat myös olemaan näkyviä muille kesällä 2018 julkaistaville uusille tutkimuksen pitkäaikaissaatavuutta tukeville palveluille.
  • Tämä vaihtoehto on oletusvaihtoehto niille nykyisille IDA-projekteille, joilla on ollut 31.1.2018 käyttäjien tekemiä latauslinkkejä tiedostoihin ja/tai joilla on käyttäjän määrittämää tiedostokohtaista metatietoa IDAssa.

 

Lisätietoa IDA-uudistuksesta

Uuden IDAn kaksi säilytysaluetta
IDA-uudistuksen pääsivu

IDA-projektin vastuuhenkilö voi pyytää oletusvaihtoehdon muuttamista osoitteesta ida-migration (at) csc.fi
Muut IDA-aiheiset kysymykset asiakaspalvelu (at) csc.fi