Kongressit osana avointa tiedettä

Miten kongresseissa tiivistynyt osaaminen ja osaajat tulisivat osaksi avointa tiedettä? Miten tutkimustietoa voidaan saadaan kongresseista ympäröivään kaupunkiin? Miten kutsutaan kaupunki osaksi kongressia? Näitä kysymyksiä pohdittiin tutkijoiden ja kongressijärjestäjien kanssa vuoden kongressivaikuttajapalkinnon jakotilaisuudessa.

Kongressien nähtiin tarjoavan mahdollisuuksia tieteen avautumiseen erityisesti jalkautumisessa. Tiedon, tieteen ja tutkijoiden pitäisi lähestyä ihmisiä, jotka eivät vielä tiedä, että tiede voisi antaa vastauksen heidän kysymyksiinsä. Lisäksi kongressien toivottiin näkyvän kaupunkikuvassa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kiertävä kongressiratikka, jossa keskusteltaisiin avoimesti tieteellisiä kysymyksiä?

Professori Samuli Siltanen painotti omassa seminaaripuheessaan, että kongressit ovat jo luonnostaan avointa tiedettä, koska niissä tutkijoilla on mahdollisuus avoimeen vuoropuheluun. Professori Siltanen esitteli myös esimerkkejä tavoista, joilla sosiaalista mediaa voi hyödyntää tieteellisten kongressien avaamisessa laajemmalle yleisölle. Professori Siltanen on itse avannut tieteenalaansa esimerkiksi Samun tiedekanavalla.

Samun tiedekanava

Mitä kongressi tarjoaa yhteiskunnalle?

Kongressipäällikkö Iines Antti-Poika Helsinki Marketingista puhui seminaarissa kongressien pitkäaikaisvaikutuksista. Hänen mukaansa hyvästä kongressista jää jälkiä niin osanottajiin kuin kongressin organisoineeseen yhteisöön. Parhaimmassa tapauksessa kongressien vaikutukset leviävät laajemmin ympäröivään yhteiskuntaan.  

Osallistujat hahmottelivat myös kanavaa, jolla tutkijat voisivat tarjota asiantuntemustaan erilaisten mediakohujen selventämiseen. Toisaalta tutkijoiden toivottiin ottavan järjestelmällisemmin haltuun perinteisen ja sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet – kiinnostava kongressitapahtuma saattaisi mennä läpi vaikka aamu-TV:ssä. Ja miten olisi mahdollisuus kutsua nuoria tutkijoita ja opiskelijoita mukaan kongressiin sekä kuuntelemaan että osallistumaan järjestelyihin? Lista kaikista esitetyistä ideoista löytyy täältä - niitä saa vapaasti hyödyntää!

Kongressivaikuttaja

Vuoden kongressivaikuttajapalkinto jaettiin Messukeskuksessa Helsingissä 5.9.2018. Vuoden 2018 kongressivaikuttaja on Professori Outi Fingerroos. Palkintojenjakotilaisuuden yhteydessä järjestettiin seminaari kongressien merkityksestä avoimen tieteen ja tiedon levittämisen sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näkökulmasta. Kongressit ovat merkittävä mahdollisuus avoimelle tieteelle.

 

 

Päivitetty 4.2.2019 08.35