Keskustelua tutkimusaineistojen säilyttämisestä

18.12.2018 Tieteiden talolla keskusteltiin tutkimusaineistojen säilytyksen ulottuvuuksista. Erityishuomiossa oli uudistuva tiedonhallintalaki ja sen seuraukset tutkimusorganisaatioille.

Tilaisuuden aloitti valtiovarainministeriön neuvotteleva virkamies Riitta Autere, joka esitteli uudistuvaa tiedonhallintalakia: mihin tahoihin lakia sovelletaan ja mitä laki näiltä tahoilta edellyttää esimerkiksi tietoaineistojen käsittelystä, henkilöstön kouluttamisesta, asianmukaisista työvälineistä ja valvonnasta. Autereen esitystä tutkimuslaitosten näkökulmasta kommentoi Sanna Marttinen (TULANET), joka nosti esiin myös uuden PSI-direktiivin.
 
Keskustelussa keskeisimmäksi kysymykseksi nousi, missä määrin tutkimuksessa tuotetut tietoaineistot kuuluivat tiedonhallintalain piiriin. Selvää vastausta kysymykseen ei noussut, koska kaikki riippuu olennaisesti siitä, tulkitaanko tutkimus viranomaistoiminnaksi. Yleisössä myös toivottiin, että tiedonhallintalain avoimista kysymyksistä syntyisi eri tutkimusorganisaatioissa yhteinen näkemys, jotta organisaatioiden yhteistyö ei vaikeutuisi eikä Turussa lakia tulkittaisi eri tavalla kuin Oulussa. Keskustelua aiheesta päätettiin jatkaa keväällä uusissa tilaisuuksissa.
 
 
 
Tilaisuutta jatkoi opetusneuvos Juha Haataja (opetus- ja kulttuuriministeriö), joka kertoi OKM:n tarjoamista pitkäaikaissäilytyksen palveluista.

Kahvitauon jälkeen Siiri Fuchs ja Mari Elisa Kuusniemi kertoivat, millaisiin hankaluuksiin Helsingin yliopiston PAS-palvelun suunnittelu oli törmännyt, kun tietoaineistojen säilytyksestä oli yritetty laatia sopimusmallia ilman lakiasiantuntijan apua. Helsingin yliopiston tutkimuspalveluiden lakimies Sirpa Kovanen päätti tarinan kertomalla, millaiseen malliin suunnittelussa lopulta päädyttiin.

Projektipäällikkö Toni Suutari (THL) valotti tutkimusaineistojen säilyttämisen periaatteita ja haasteita THL:ssä.

Seliina Päällysaho päätti tilaisuuden kertomalla, millaisia haasteita tietoaineistojen säilyttäminen on synnyttänyt ammattikorkeakoulujen ja yritysten yhteisprojekteissa.

 
Teksti: Ilmari Jauhiainen
Päivitetty 31.1.2019 14.34