KONGRESSIVAIKUTTAJA

Kongressit osana avointa tiedettä

Miten kongresseissa tiivistynyt osaaminen ja osaajat voisivat olla osana avointa tiedettä? Miten tutkimustietoa voidaan viedä kongresseista ympäröivään kaupunkiin tai kutsua kaupunki osaksi kongressia? Tätä pohdittiin yhdessä tutkijoiden ja kongressijärjestäjien kanssa vuoden kongressivaikuttajapalkinnon jakotilaisuudessa.

Avoimen tieteen mahdollisuus nähtiin erityisesti tiedon, tieteen ja tutkijoiden jalkautumisena ulos kongressisista ja lähelle niitä, jotka eivät tiedä edes omaavansa kysymyksiä, joihin tiede voisi antaa vastauksen. Kongressien pitäisi näkyä kaupunkikuvassa. Miltä kuulostaisi esimerkiksi kiertävä kongressiratikka, jossa keskusteltaisiin avoimesti tieteellisiä kysymyksiä?

Professori Samuli Siltanen painotti omassa seminaaripuheessaan, että kongressit ovat jo luonnostaan avointa tiedettä, koska niissä tutkijoilla on mahdollisuus avoimeen vuoropuheluun. Professori Siltanen esitteli myös esimerkkejä tavoista, joilla sosiaalista mediaa voi hyödyntää tieteellisten kongressien avaamisessa laajemmalle yleisölle. Professori Siltanen on itse tunnettu mm. samun tiedekanavasta.

Kongressipäällikkö Iines Antti-Poika Helsinki Marketingista puhui seminaarissa kongressien pitkäaikaisvaikutuksista. Hänen mukaansa hyvästä kongressista jää jälkiä niin osanottajiin kuin kongressin organisoineeseen yhteisöön. Parhaimmassa tapauksessa kongressien vaikutukset leviävät laajemmin ympäröivään yhteiskuntaan.  

Osallistujat hahmottelivat myös kanavaa, jolla tutkijat voisivat tarjota asiantuntemustaan erilaisten mediakohujen selventämiseen. Toisaalta tutkijoiden toivottiin ottavan järjestelmällisemmin haltuun perinteisen ja sosiaalisen median tarjoamat mahdollisuudet – kiinnostava kongressitapahtuma saattaisi mennä läpi vaikka aamu-TV:ssä. Ja miten olisi mahdollisuus kutsua nuoria tutkijoita ja opiskelijoita mukaan kongressiin sekä kuuntelemaan että osallistumaan järjestelyihin? Lista kaikista esitetyistä ideoista löytyy täältä - niitä saa vapaasti hyödyntää!

Vuoden kongressivaikuttajapalkinto jaettiin Messukeskuksessa Helsingissä 5.9.2018. Vuoden 2018 kongressivaikuttaja on Professori Outi Fingerroos. Palkintojenjakotilaisuuden yhteydessä järjestettiin seminaari kongressien merkityksestä avoimen tieteen ja tiedon levittämisen sekä yhteiskunnallisen vaikuttavuuden näkökulmasta. Kongressit ovat merkittävä mahdollisuus avoimelle tieteelle.
 

Päivitetty 13.12.2018 12.18